Az osztrák gazdasági növekedés lassulására számít a Wifo

Gazdaság, 2022.06.09

Erősödő inflációs nyomás mellett az osztrák gazdasági növekedés lassuló ütemére számít a következő két negyedévben a Wifo gazdaságkutató intézet csütörtökön publikált elemzésében.

A növekedési impulzusokat az osztrák gazdaságnak elsősorban a kedvező exportdinamika adta, ami viszont serkentette az ipari termelést. Az üzleti kilátásokat és várakozásokat követő makrogazdasági mutatók azonban a második és harmadik negyedévre vonatkozóan már a gazdasági tevékenység lassulására utalnak.

"A kedvezőtlen kínálati sokkok egyre inkább visszafogják a gazdasági lendületet és fokozzák az árfelhajtó nyomást" - mondja Christian Glocker, a Wifo aktuális konjunktúrajelentésének szerzője. A világgazdaság továbbra is növekedésben van, de lassuló ütemben - állapítja meg a dokumentum. A tartósan magas infláció, a megszakadt ellátási láncok, az elhúzódó világjárvány, valamint az ukrán háború miatt bekövetkezett lassulás Ausztriában is módosította az általános növekedési pályát. Bár a belföldi gazdaságot a gyengébb külföldi kereslet miatt "ellenszél éri", ezt még ellensúlyozni tudja a járványellenes intézkedések széleskörű feloldása.

A kínálati oldalon minden ágazat hozzájárult a gazdasági teljesítmény bővüléséhez, a keresleti oldalon pedig elsősorban a bruttó állóeszköz-felhalmozás, a magánháztartások fogyasztásának és az exportnak a bővülése segítette a teljesítmény növekedését.

Az irányadó makrogazdasági mutatók azonban a gazdasági aktivitás lassulására utalnak. A Wifo üzleti hangulatindexe májusban jelentősen alacsonyabb volt, mint az előző hónapban, de továbbra is pozitív és a hosszú távú átlag felett maradt. Az UniCredit Bank Austria beszerzésimenedzser-indexe májusban szintén csökkent az előző hónaphoz képest. Hasonlóképpen a gyengülő fogyasztói bizalom is árnyékot vet a növekedési kilátásokra.

A gazdasági teljesítmény általános bővülése egyértelmű nyomot hagyott a munkaerőpiacon is. A foglalkoztatás továbbra is erőteljesen növekszik, májusban várhatóan 2,8 százalékkal éves bázison, miközben a munkanélküliség csökken. A foglalkoztatás továbbra is magasabb, mint 2020 elején, a világjárvány kitörése előtt, a munkanélküliség pedig jelentősen alacsonyabb.

A fellendüléssel együtt azonban visszatért a válság előtti évekre jellemző munkaerőhiány is: a Wifo konjunktúra-tesztje szerint a munkaerőhiány vált a gazdasági aktivitás egyik fő akadályává, mégpedig nagyobb mértékben, mint a világjárvány előtt.

Az infláció továbbra is magas. A termelői árak egy ideje megfigyelhető kétszámjegyű növekedési üteme már kezd továbbgyűrűzni a fogyasztói árakba is.
https://www.wifo.ac.at/en/news/news_detail?j-cc-id=1653000677202&j-cc-node=news
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!