Az OTP Bank Románia 7 millió lej adózás utáni nyereséget ért el az első negyedévben

Gazdaság, 2021.05.07

Az OTP Bank Románia 7 millió lej (1 lej=72,78 forint) konszolidált adózás utáni nyereséget ért el az első negyedévben, ami jelentős javulás az előző év azonos időszakához viszonyítva, amikor a koronavírus-járvány miatt a kockázati költségek 48 millió lejes emelkedése 11 millió lej veszteséget eredményezett - közölte pénteken a bank.

Az MTI bukaresti irodájához eljuttatott közlemény szerint az első negyedéves pénzügyi eredmények az OTP Bank Románia költségvetésének megfelelően alakultak. A működési nyereség elérte a 8 millió lejt, ami alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest. A működési nyereség szintjét a 26 százalékkal nagyobb működési költségek magyarázzák. Az Országos Betétbiztosítási Alapba és a Szanálási Alapba befizetett magasabb éves hozzájárulások mellett a működési kiadások növekedését a belső növekedési program szerint végrehajtott beruházások és kiadások eredményezték - írták a közleményben.

A teljesítő hitelek állománya éves összevetésben 14 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban, amit az ingatlanhitelek 14 százalékos, a kis- és középvállalkozásoknak (kkv) nyújtott hitelek 17 százalékos, valamint a vállalati hitelek 10 százalékos bővülése eredményezett. Az árfolyamszűrt betétek állománya 31 százalékkal nőtt, miután a lakossági betétek 24 százalékkal gyarapodtak, a kkv-betétek 28 százalékkal, míg a vállalati betétek 51 százalékkal bővültek. A helyi jelentési előírások szerint a bank eszközállománya elérte a 15,6 milliárd lejt, ami 18 százalékos növekedésnek felel meg 2020 márciusához képest.

A teljesítő hitelállomány dinamikus növekedésének köszönhetően a nettó kamatbevétel csak 2 százalékkal csökkent, és elérte a 112 millió lejt.

A bank tőkemegfelelési mutatója 3,8 százalékponttal, 22,7 százalékra nőtt a tavalyi első negyedévhez mérten az OTP Csoport által márciusban végrehajtott 250 millió lejes tőkeemelés következtében.

Fatér Gyula, az OTP Bank Románia vezérigazgatója elmondta, hogy továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a már folyamatban levő organikus növekedési stratégiára, új projekteket valósítanak meg, valamint új termékeket és szolgáltatásokat fejlesztenek. "Az év első három hónapjában a hitel- és betétportfóliónk stabilan tartotta a kétszámjegyű növekedését, ráadásul ez az ügyfelek számában is megmutatkozik. Ezek a biztató eredmények az első negyedéves beruházási programunknak köszönhetők" - mondta a vezérigazgató.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!