Az OTP Bank Románia elemzői 7,2 százalékos idei román gazdasági növekedésre számítanak

Gazdaság, 2021.12.03

Az OTP Bank Románia elemzői 7,2 százalékos idei román gazdasági növekedést vetítenek előre, ugyanakkor a negyedik negyedévben enyhe recessziót is lehetségesnek tartanak - közölte pénteken a magyar bank romániai leányvállalata.

Az OTP Bank elemzői szerint az év harmadik negyedévében érezhetően lassult a román gazdasági fellendülés, az utolsó negyedévben pedig enyhe recesszió is előfordulhat. Emlékeztettek, hogy ugyan a gazdaság teljesítménye meghaladta a koronavírus-járvány előtti szintet, a járványhelyzet tovább romlik, és az infláció emelkedésének már érezhető hatása van a lakosság jövedelmére. Az első félévben a GDP járvány előtti szintjének elérését elsősorban a szolgáltatási szektor és az ipar figyelemre méltó fellendülése tette lehetővé, azonban a gazdaság nem tud elszigetelődni a növekvő infláció, az ellátási láncok akadozásai és a pandémia okozta problémáktól. Emlékeztettek, hogy az alacsony átoltottsági ráta és a szigorú intézkedések elhalasztása miatt ősszel Románia intenzív negyedik járványhullámon ment keresztül, ami negatívan befolyásolja az utolsó negyedév növekedési ütemét. "Ennek ellenére, ha figyelembe vesszük a bázishatásokat, akkor a bruttó hazai termék 7,2 százalékos növekedésére számítunk. Az év vége felé mérsékelt recesszióra is van esély, az energiaárak gyors emelkedése miatt pedig a jövő évre 3,6 százalékra lassul a GDP növekedése" - nyilatkozták az OTP Bank elemzői.

Prognózisuk szerint az infláció decemberben túllépheti a 8 százalékot, ez a mutató legkorábban a jövő év őszére normalizálódhat. Úgy vélik, hogy a november végén lezárult kormányválság, de különösen az árak általános emelkedése, valamint az államadósság növekedési üteme jelentős kockázatokat rejt magában a költségvetési konszolidáció és az európai uniós források felhasználása szempontjából. Az OTP Bank elemzői az idén elfogadott konvergenciaprogramnak megfelelően fokozatos költségvetési konszolidációra számítanak, és felhívták a figyelmet, hogy ha a román államadósság 2024-re el is éri a GDP 55 százalékát, még mindig mérsékelt szintet jelent a régiós piacokhoz képest. A román kormány az idén 7 százalékos gazdasági növekedésre számít.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!