TV műsor

Az Agrokor teljes adósságállománya 57,77 milliárd kuna

Gazdaság, 2017.11.09

Az Agrokor teljes adósságállománya 57,77 milliárd kunát ( 2391 milliárd forint) tesz ki, ebből 41,23 milliárd kunát (1707 milliárd forint) ismert el Ante Ramljak, az Agrokor élére áprilisban kinevezett kormánybiztos, rendezetlen további 16,54 milliárd kuna (684 milliárd forint) követelésállomány - tette közzé honlapján csütörtökön a zágrábi kereskedelmi bíróság.

A táblázatból jól látszik, hogy az Agrokor jelenlegi vezetése vitatja az orosz Szberbank követeléseit: részben az összehangolatlan követelésállomány és kötelezettség miatt az üzleti könyvekben, részben a bírósági eljárások miatt, amelyek folyamatban vannak - áll az indoklásban.

A publikált adatok szerint a vállalatcsoport 8,5 milliárd kunával tartozik az orosz állami tulajdonban lévő Szberbanknak. A bank hajlandó lett volna továbbra is finanszírozni az Agrokor működését, de cserébe azt kérte, hogy az általa biztosított hiteleket minden más hitelezőnél korábban fizessék vissza, vagyis "szuper szenior" státuszt szeretett volna, de ebbe nem egyezett bele a kormány által kinevezett válságmenedzsment. Ugyanakkor az Agrokor néhány héttel később, hasonló modell szerinti (roll up), vagyis visszafizetési elsőbbséggel szerződést kötött más nemzetközi és horvát pénzintézetekkel, amelynek keretében ezek az intézetek több mint 1 milliárd euró új hitelt bocsátottak a vállalatcsoport rendelkezésére, köztük az orosz VTB Bank is.

Sajtóértesülések szerint a Szberbank ezt követően az Agrokor és leányvállalatai ellen számos bírósági eljárást indított, hármat Londonban, a nemzetközi döntőbíróságon.

Anton Ramljak csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: az elmúlt hét hónapban azon fáradoztak, hogy tisztázzák és nyilvánosságra hozzák a cég teljes adósságállományát. A következő hetekben tárgyalásokat folytatnak a hitelezőkkel, köztük a Szberbankkal is - tette hozzá.

Korábbi nyilatkozataiban ugyanakkor kiemelte, hogy nagy valószínűséggel a hitelezők nem kapják vissza a teljes követeléseiket, mindössze annak 70-80 százalékát vagy annál is kevesebbet.

A Szberbank csütörtökön késő délután közleményt adott ki, amelyben azt írta: kellemetlen meglepetésként érte őket Anton Ramljak bejelentése, amely szerint nem ismeri el az orosz pénzintézet követeléseit.

"Mindenkinek, így a Szberbanknak és joga van jogi lépéseket tennie bármely bíróság előtt, legyen az Horvátországban vagy külföldön, hogy megvédje saját legitim érdekeit. Senki, emiatt a tény miatt nem diszkriminálható, és nem tagadhatók meg számára jogos követelései" - olvasható a közleményben.

Hozzátették: sajnos a Szberbank a döntés miatt kénytelen fellebbezni, ami szerintük tovább hosszabbítja a folyamatot és plusz költségeket vet fel.

Anton Ramljak kormánybiztos újságíróknak azt mondta: elismerik a Szberbank követelésállományát, amennyiben az visszavonja az Agrokor ellen indított minden perét.

Az Agrokor Szlovéniában, Boszniában, Szerbiában és Magyarországon is érdekelt. Az Agrokoron belül mintegy ötven különböző gazdasági szektorhoz tartozó vállalat működik, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret, a cég éves árbevétele pedig eléri a horvát GDP 15 százalékát.

A 2016-ban csődközelbe jutott mamutvállalat megmentésére a parlament április 6-án gyorsított eljárásban elfogadta a csak lex-Agrokor néven emlegetett törvényt, amely lehetővé teszi a rendszerszinten fontos vállalatok számára, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárást kérjenek, megelőzve ezzel a csődeljárást. A válságmenedzsment kinevezésével egy időben a kormány meneszti a régi vezetőséget. A konszern élére rendkívüli kormánybiztost neveztek ki.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!