Az IMF szerint felgyorsul a koszovói gazdaság növekedése

Gazdaság, 2017.11.10

    Pristina, 2017. november 10., péntek (MTI/Reuters) - A Nemzetközi Valuta Alap javítja a koszovói gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését, de továbbra is fenntarthatatlannak tartja az ország gazdasági modelljét.

Ruud Vermeulen, az IMF koszovói képviselője pénteken elmondta, hogy a szervezet dolgozik a prognózis módosításán. A valutaalap 2017-re és 2018-ra is 3,5 százalékos növekedést jelzett előre, míg a hivatalos statisztikák szerint a GDP már az első fél évben 4,3 százalékkal emelkedett.

A tisztviselő azonban hangsúlyozta: az 1,9 millió lakosú országnak strukturális reformokra van szüksége.

"A növekedés üteme magas, de fenntarthatatlan modellen alapul, az elsősorban átutalásokból finanszírozott fogyasztás és nem produktív szektorokba való beruházások hajtják. Az eredmény magas munkanélküliség és alacsony aktivitás" - mondta Vermeulen.

A munkanélküliségi ráta 30 százalék, a fiatalkorúak körében pedig 50 százalék. A korrupció, a szervezett bűnözés és a politikai feszültség elriasztja a külföldi befektetőket. A 800 ezer külföldön élő koszovói hazautalásai a GDP 13 százalékát teszik ki.

Az IMF 2015-ben 184 millió eurós készenléti hitelkeretet hagyott jóvá Koszovó számára, amelynek utolsó 15 millió eurós részletét befagyasztották.

A gazdaság sokkal jobb állapotban van, mint két éve, és az IMF kész új hitelprogramról tárgyalni az idén megválasztott kormánnyal, de eddig nem érkezett kérés - mondta Vermeulen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!