BAMOSZ: júliusban 0,2 százalékkal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon

Gazdaság, 2019.08.15

Júliusban 0,2 százalékkal, 12 milliárd forinttal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a BAMOSZ-tagok együttesen 6225 milliárd forintot kezeltek - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) az MTI-vel csütörtökön.

Az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője mínusz 44 milliárd forint volt, így a vagyongyarapodás a pozitív hozamoknak köszönhető. Az egyes kategóriáknál ezúttal is eléggé egyhangú a kép, mindössze három kategória esetében látható tőkebeáramlás és a zártkörű alapoknál.

A kötvényalapoknál a tőkeáramlások eredője gyakorlatilag nulla volt, ami a rövid futamidejű kötvényeknél beáramlott, az a hosszú és a szabad futamidejű kötvényalapoknál kiáramlott. A hozamokkal együtt a kötvényalapok vagyona 0,7 százalékkal nőtt, és július végén 1318,9 milliárd forintot tett ki.

Az ingatlanalapokból júliusban 74 milliárdnyi tőke távozott, ebből azonban közel 40 milliárd forint technikai jellegű tőkekivonás volt. Egy ingatlan alapok alapját ugyanis kiegyensúlyozott vegyes alappá alakítottak át, ami negatívan érintette a tőkemozgást. E nélkül is tőkekiáramlás volt azonban az ingatlanalapokból - jegyzi meg a BAMOSZ -, melyeknek a vagyona 4,1 százalékkal, 1552,5 milliárd forintra mérséklődött.

A vegyes alapoknál a kategóriát váltó közel negyven milliárdos ingatlan alapok alapja pozitívba lendítette a vegyes alapok tőkeáramlását, ami így 36 milliárd forintot tett ki. A vegyes alapok vagyona júliusban 4,7 százalékkal, 1105,4 milliárd forintra nőtt, stabilan ezer milliárd forint fölött van.

A részvényalapokból 2,7 milliárd forint távozott, de a hozamok kedvezően alakultak, így összességében a részvényalapok vagyona 1,6 százalékkal, 426,8 milliárd forintra gyarapodott.

A tőkevédett alapokból 3 milliárd forintot vontak ki a befektetők. A hozamoknak köszönhetően mérséklődött ugyan a vagyonvesztés, de így is 1,6 százalékos vagyonvesztést könyvelhettek el, eszközértékük július végén 131,8 milliárd forint volt.

Az abszolút hozamú alapokból 5,5 milliárdnyi tőke távozott júliusban. A hozamok pozitívan alakultak, és a tőkekivonást olyannyira kompenzálni tudták, hogy a vagyon 0,3 százalékkal gyarapodva a hónap végén meghaladta a 864 milliárd forintot.

A származtatott alapok esetében az összvagyonhoz viszonyítva nagyobb visszaváltás történt, összege megközelítette a 12 milliárd forintot. A hozamok messze nem tudták ledolgozni a tőkekivonást, így a vagyon 5,3 százalékkal, 166,9 milliárd forintra csökkent.

A pénzpiaci alapok esetében ezúttal egymilliárd forintos tőkebeáramlás volt tapasztalható, a vagyon 1,7 százalékkal, 75,4 milliárd forintra emelkedett.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapokba is tőkebeáramlás volt. A hozamok tovább segítették a növekedést, így vagyonuk 4,3 százalékkal, 495,2 milliárd forintra nőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!