Bamosz: stagnált a befektetési alapok vagyona novemberben

Gazdaság, 2018.12.17

Stagnált a befektetési alapok vagyona novemberben, a hónap végén a Bamosz-tagok 6308 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) hétfőn az MTI-vel.

A tőkeáramlások eredője novemberben mínusz 15,5 milliárd forintot mutatott, amit a pozitív hozamok kompenzáltak. Az egyes kategóriákat tekintve folytatódott a korábbi hónapok trendje: a kötvényalapokból 30 milliárd forint távozott, míg az ingatlanalapokba több mint 47 milliárdnyi friss tőke érkezett. A kötvényalapok vagyona év végére már minden bizonnyal 900 milliárd alatt lesz, az ingatlanalapok vagyona pedig elérheti az 1500 milliárdot a Bamosz várakozása szerint.

A kötvényalapok vagyona a 30 milliárd forintnyi tőkekivonással 2,3 százalékkal csökkent novemberben, 905 milliárd forint volt a hónap végén. A legtöbb tőke - 17 milliárd forint - a hazai rövid futamidejű kötvényalapokból távozott.

Az ingatlanalapokba érkezett 47,3 milliárdnyi friss tőke rekordnak számít az idei évben. A beáramló tőkéhez hozam is kapcsolódott, így 3,6 százalékkal nőtt a kategória vagyona, 1464 milliárd forintra.

A pénzpiaci alapok vagyona 4 milliárd forinttal, 0,6 százalékkal nőtt, 686 milliárd forintot ért el.

A vegyes alapok vagyona 15,6 milliárd forinttal, 1 százalékkal csökkent, 1001 milliárd forint volt november végén.

A részvényalapokba mindössze 0,6 milliárdnyi tőke érkezett, de a hozamok kedvezően alakultak, így a vagyon 2,9 százalékkal 399 milliárd forintra gyarapodott.

Az abszolút hozamú alapokból novemberben 20,1 milliárdnyi tőke távozott és a hozamok sem tudták mérsékelni a csökkenést, így a vagyon 2,6 százalékkal 990 milliárd forintra csökkent.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapokba 8,7 milliárdnyi friss tőke érkezett és a hozamok is kedvezően alakultak, így a vagyon nagysága 3,7 százalékkal 355 milliárd forintra nőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!