Bamosz: szeptemberben 1 százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon

Gazdaság, 2019.10.15

Szeptemberben 1 százalékkal, 60 milliárd forinttal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a Bamosz-tagok együttesen 6230 milliárd forintot kezeltek - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) az MTI-vel kedden.

Az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője mínusz 24,5 milliárd forint volt.

A fő típusok közül tőkebeáramlás csupán a vegyes alapoknál volt, amelyekbe 18 milliárd forint tőke érkezett, és mivel a hozamok is kedvezően alakultak, vagyonuk 2,9 százalékkal, 1135,6 milliárd forintra nőtt.

Az ingatlanalapokból szeptemberben közel 26 milliárdnyi tőke távozott. A hozamok ennek hatását csak tompítani tudták, így kezelt vagyonuk 1 százalékkal, közel 1528 milliárd forintra mérséklődött.

A pénzpiaci alapok esetében 1 milliárd forint volt a tőkekiáramlás, a vagyon 0,4 százalékkal, 74,5 milliárd forintra csökkent.

A kötvényalapoknál a tőkeáramlások eredője mínusz 2,7 milliárd volt. A hozamok semlegesítették a tőkekivonást, így vagyonuk 1313,7 milliárd forint maradt szeptemberben.

A részvényalapoknál kisebb, 1,4 milliárd forintos tőkekiáramlás volt, a hozamok hatására vagyonuk 3,4 százalékkal, 430,4 milliárd forintra emelkedett.

A tőkevédett alapok esetében 2,4 milliárd forint volt a tőkekivonás, ami egy megszűnt alap számlájára írható. A hozamok ezt nem tudták közömbösíteni, így a vagyon 1,4 százalékkal, 130,5 milliárd forintra mérséklődött szeptemberben.

Az abszolút hozamú alapokból szeptemberben közel 9 milliárdnyi tőke távozott. A hozamok azonban pozitívan alakultak, kompenzálni tudták a tőkekivonást, mindennek eredőjeként a vagyon 0,5 százalékkal, 848,4 milliárd forintra nőtt.

A származtatott alapok esetében közel 6 milliárd forintos visszaváltás volt, ami gyakorlatilag két megszűnt alapnak tulajdonítható. A hozamok igen kedvezően alakultak, így a vagyon 6 százalékkal gyarapodott, és szeptember végén 158,7 milliárd forint volt.

Az árupiaci alapoknál az 1 milliárdos tőkebeáramlás mellett a hozamok itt is kedvezően alakultak, így a vagyon 3,2 százalékkal, 46,9 milliárd forintra hízott.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében a kötvényalapoknak köszönhetően tőkebeáramlás volt, a hozamok tovább segítették a növekedést, így vagyonuk 3,3 százalékkal, 522,8 milliárd forintra nőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!