Bebiztosította magának a leggazdagabb romániai üzletember pozíciót Daniel Dines, miután cégét bejegyezték a New York-i tőzsdére

Gazdaság, 2021.04.22

Megerősítette a leggazdagabb romániai üzletember pozícióját Daniel Dines, akinek vagyonát 6 milliárd dollárra becsüli a Forbes magazin, miután a Romániában általa alapított, mára nemzetközivé vált UiPath vállalatot bejegyezték a New York-i tőzsdére.

A Startupcafe.ro román portál szerint a 49 éves Dines a Forbes szerint bekerült a világ 500 leggazdagabb embere közé azáltal, hogy szerdán bejegyezték a New York-i tőzsdére az UiPath vállalatot, amely Romániában alapított cégként elsőként kerül jegyzésre a New York-i börzén.

A tőzsdére való bevezetés következtében a vállalat 1,34 milliárd dollárt gyűjtött a befektetőktől 23,89 millió részvény kibocsátása nyomán, amelyeket 56 dollárért vásároltak meg. A robotizált folyamatautomatizálás területén globális piacvezetőnek számító vállalat értékét 29 milliárd dollárra becsülik.

Dines korábban a Microsoft alkalmazottja volt, 2005-ben alapította meg DeskOver név alatt az UiPath elődjét Marius Tircaval együtt. A vállalat 2015-ben vette fel az UiPath nevet, a felfutása is akkor kezdődött. A jelenleg mintegy 7 ezer ügyféllel és 3 ezer dolgozóval rendelkező cég értéke alig öt év alatt elérte a 10,1 milliárd dollárt, jelenleg 29 milliárd dollárra becsülik.

A 47 éves Dines 1990-ben kezdte el egyetemi tanulmányait, matematikát végzett, de bevallása szerint nem vonzódott ehhez a tudományhoz. Öt évig az Egyesült Államokban dolgozott, majd 2005-ben költözött vissza szülőhazájába, ahol elkezdett vállalkozni a mesterséges intelligencia területén.

A Forbes magazin már 2019 őszén Románia leggazdagabb üzletembereként tartotta számon, vagyonát akkor 1,4 milliárd dollárra becsülték, amely azóta 6 milliárd dollárra gyarapodott. A második leggazdagabb üzletember Romániában a 81 éves Ion Tiriac egykori teniszcsillag, akinek vagyonát 1,7 milliárd dollárra becsüli a Forbes.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!