BÉT - Alulteljesítő lehet a magyar részvénypiac a szakértők szerint

Gazdaság, 2018.11.08

A pozitív nemzetközi hangulattól eltérő kereskedés várható csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a Magyar Telekom és a Richter kedvezőtlen harmadik negyedéves eredményei miatt az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában úgy fogalmazott, hogy továbbra is kedvező a hangulat a nemzetközi részvénypiacokon, azonban a Magyar Telekom és Richter gyorsjelentések visszafoghatják a lendületet a magyar tőzsdén. Az elemző szerint egy negatív korrekció sem zárható ki a délelőtti kereskedésben. Hozzátette, hogy az OTP befektetői rendkívül optimistán várják a péntek hajnali gyorsjelentést.

Kocsis Márió, a Concorde Értékpapír elemzője szerint a határidős jegyzések alapján a nemzetközi hangulat optimista, de elmarad az előző napi kirobbanó formától, kisebb profitrealizálás is elképzelhető. Mint mondta, a várttól elmaradó jelentések miatt azonban alulteljesítő lehet a magyar piac.

A Richter Gedeon Nyrt. 9,077 milliárd forint adózott eredményt ért el a harmadik negyedévben, ami 43,4 százalékkal marad el az előző év azonos időszakának profitjától. A gyógyszeripari csoport negyedéves árbevétele 7,4 százalékos visszaeséssel 99,445 milliárd forintra csökkent tavalyhoz képest a csütörtökön közzétett, nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFSR) alapján készült gyorsjelentés szerint. A portfolio.hu által készített elemzői konszenzus átlagosan 100,24 milliárd forint árbevétellel és 12,1 milliárd forint adózott eredménnyel számolt.

A Magyar Telekom Nyrt. adózott eredménye a harmadik negyedévben 22,1 százalékkal 15,1 milliárd forintra csökkent az egy évvel korábbihoz képest, miután az alacsonyabb nyereségadó költség kedvező hatását ellensúlyozták az alacsonyabb kamatfizetés, adózás, és értékcsökkenési leírás előtti (EBITDA) eredmény és az emelkedő értékcsökkenési költségek. A Magyar Telekom folytatódó tevékenységből származó összes bevétele ugyanakkor az elemzői várakozásokat meghaladva 5,4 százalékkal 163,8 milliárd forintra emelkedett 2018 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Az elemzők 161,9 milliárd forint adózott nyereséget vártak.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 532 pontos, 1,41 százalékos emelkedéssel, 38 198 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 22,3 milliárd forint volt, valamennyi vezető részvény erősödött az előző napi záráshoz képest. A Mol 2 forinttal, 0,07 százalékkal, 2988 forintra erősödött, 2,5 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 360 forinttal, 3,40 százalékkal, 10 950 forintra nőtt, forgalmuk 14,6 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 1,50 forinttal, 0,37 százalékkal, 405 forintra emelkedett, forgalma 571,3 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 50 forinttal, 0,92 százalékkal, 5500 forintra nőtt, forgalmuk 2,8 milliárd forintot ért el. A BUMIX 3699,47 ponton zárt szerdán, ez 26,29 pontos, 0,72 százalékos emelkedés a keddi záráshoz viszonyítva.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!