BÉT - Eladói nyomás miatt a nap végére csökkent a BUX

Gazdaság, 2024.05.29

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 61,35 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 68 485,50 ponton zárt szerdán.

A részvénypiac forgalma 10,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.

Czibere Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője az MTI-nek elmondta, hogy a BUX a nap folyamán emelkedett, de a kereskedés végére - főleg az OTP részvényeire érkezett - eladói nyomás hatására csökkent az index, a forgalom átlag körül alakult.

Kifejtette, a Budapesti Értéktőzsdén a reggeli nyitás után kimondottan jó hangulat volt, 10 óra körül 69 000 pont fölött járt az index. A vezető részvények közül egyedül a Magyar Telekomra érkezett vállalati hír, a cég makedón leányvállalata osztalékot fog fizetni számára.

Az Equilor elemzője kiemelte, Európában negatív volt a hangulat egész nap a részvénypiacon. Délután tették közzé a német inflációs adatot, amely a vártnál valamelyest kedvezőtlenebb lett, és ez állhat a befektetői hangulat romlása mögött. A vártnál valamivel magasabb német infláció csökkenti annak a lehetőségét, hogy az Európai Központi Bank (EKB) beindíthatja a kamatvágásokat - tette hozzá.

Az amerikai piacokon az európaihoz hasonlóan estek az indexek. Az Amerikai Egyesült Államokban péntek délután közlik az egyik fontosabb inflációs adatot, a személyi fogyasztást mutató PCE indexet, amelyet az amerikai jegybank is követni szokott. A piacokon enyhébb félelem lehet amiatt, hogy a vártnál esetleg kedvezőtlenebb lehet az adat, és emiatt biztonsági eszközeladás történik - mondta Czibere Ákos.

A Mol 12 forinttal, 0,43 százalékkal 2802 forintra erősödött, 1,2 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 10 forinttal, 0,06 százalékkal 17 510 forintra csökkent, forgalmuk 4,5 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 8 forinttal, 0,81 százalékkal 997 forintra nőtt, forgalma 785,8 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 145 forinttal, 1,56 százalékkal 9140 forintra esett, a részvények forgalma 3,0 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 6289,53 ponton zárt szerdán, ez 62,42 pontos, 1 százalékos emelkedés a keddi záráshoz viszonyítva.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!