BÉT - Eltérő elemzői várakozások a tőzsdén

Gazdaság, 2019.08.14

Eltérően ítélik meg a szerdai kereskedés várható irányát a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők.

Kocsis Márió, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta, hogy az ázsiai piacokon mérsékelt emelkedés rajzolódik ki, amely hátterében a kínai-amerikai kereskedelmi vita enyhülése áll.

Az amerikai kormány kedden bejelentette, hogy mégsem sújt pótvámmal bizonyos kínai importtermékeket, egy sor másik árucikk esetében pedig szeptember 1-jéről december 15-ére halasztja a 10 százalékos pótlólagos vámtarifa kivetését. Donald Trump amerikai elnök közlése szerint a döntésnek az a célja, hogy elkerüljék az amerikai vásárlókat érintő kedvezőtlen hatásokat a karácsonyi időszakban.

Az elemző szerint ez alapvetően pozitív hatással volt a kereskedésre, ugyanakkor továbbra is számos bizonytalanság van a piacokon, ezért a határidős indexek inkább iránykeresést jeleznek előre. Ez jellemezheti a magyar tőzsdét is - tette hozzá.

Megjegyezte, hogy a szerdai kereskedést a magyar és az eurózónás GDP (bruttó hazai termék) adat mozgathatja.

Tóth Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője szerint emelkedéssel indulhat a kereskedés a BÉT-en az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus enyhülésének köszönhetően, amely pozitívan befolyásolta a befektetői hangulatot a piacon.

Az elemző hozzátette, hogy az OTP áttörheti a 12 700-12 800 forintos ellenállási szintet. A Mol árfolyama a 3020 forintos szint alá csökkent, de a nap folyamán várható pozitív hangulatban újra felé kerülhet. A Magyar Telekomnak nem sikerült áttörnie a 425 forintos ellenállást, így negatív korrekció indulhat. A Richter az 5000 forintos támasz letörése óta folyamatosan csökken, kedden új lokális mélypontra jutott, a napokban már jelentkezhetnek a vevők és pozitív korrekció indulhat.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 169,63 pontos, 0,41 százalékos csökkenéssel, 40 722,36 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 9,8 milliárd forint volt, a vezető részvények a stagnáló OTP-t kivéve gyengültek az előző napi záráshoz képest. A Mol árfolyama 26 forinttal, 0,86 százalékkal 3000 forintra csökkent, 1,7 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára nem változott, 12 700 forintot ért, forgalmuk 5,7 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 5 forinttal, 1,18 százalékkal 420 forintra esett, forgalma 215,5 millió forint volt. A Richter-papírok 24 forinttal, 0,49 százalékkal 4886 forintra gyengültek, forgalmuk 1,3 milliárd forintot ért el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!