BÉT - Eltérő elemzői várakozások a tőzsdén

Gazdaság, 2019.10.16

Eltérően ítélik meg a kereskedés várható irányát a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők.

Kocsis Márió, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta, hogy az ázsiai indexek pozitív tartományban tartózkodnak, ugyanakkor a határidős indexek az európai nyitásra visszafogottabb képet mutatnak, így az elemző kisebb profitrealizálásra, iránykeresésre számít. Ehhez hasonlóan indulhat a kereskedés a magyar tőzsdén is.

Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzőjének kommentárja szerint a keddi kisebb negatív korrekció után kedvező hangulatban indulhat a kereskedés a BÉT-en.

Kiemelte, hogy az OTP árfolyamában a 13 250 forintnál húzódó történelmi maximumra érdemes figyelni, a Mol grafikonján 2800 forintnál található fontos támasz, míg 2900 forintnál ellenállási szint. A Magyar Telekom jegyzésében 450 forintnál van az ellenállás, és 440 forintnál támaszt. A Richter jelentős mértékben emelkedett kedden, 5000 forintnál található a következő fontos szint.

Kitért arra is, hogy a Richter szerdai közlése szerint a magyar gyógyszergyártó fejlesztési és értékesítési megállapodást kötött a Myocivia Pharmaceuticals amerikai vállalattal a visszatérő gombás hüvelyfertőzés kezelésére szolgáló, jelenleg fázis III klinikai vizsgálatok alatt álló molekulához kapcsolódó kizárólagos licenc és fejlesztési, valamint technológiai transzferről.

A megállapodás értelmében az amerikai vállalat végzi tovább a klinikai fejlesztést, amelynek folyamatához kötött mérföldkőbevételeket teljesít a Richter, a következő két év során legfeljebb 20 millió dollár értékben. Az értékesítéshez kapcsolódó mérföldkő kifizetések is várhatóak a törzskönyvezési eljárás és a termék piaci sikerének függvényében. A Richter az amerikai bevételekből egy meghatározott részesedést kap, amelyért 25 millió dollárt fizet ellenértékként. A licenc megállapodás Európára, Oroszországra, az egyéb Független Államok Közösségének (FÁK) országaira, Latin-Amerikára és Ausztráliára terjed ki - tette hozzá.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 155,52 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel, 40 578,18 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 11,9 milliárd forint volt, a vezető részvények többsége gyengült az előző napi záráshoz képest. A Mol árfolyama 44 forinttal, 1,52 százalékkal 2846 forintra csökkent, 1,5 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 50 forinttal, 0,38 százalékkal 13 150 forintra esett, forgalmuk 6,1 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom 1 forinttal, 0,22 százalékkal 445 forintra gyengült, forgalma 83,1 millió forint volt. A Richter-papírok 90 forinttal, 1,86 százalékkal 4932 forintra erősödtek, forgalmuk 3,8 milliárd forintot ért el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!