BÉT - Iránykeresésre számítanak a szakértők a tőzsdén

Gazdaság, 2018.11.22

A nemzetközi befektetői hangulat határozhatja meg a kereskedés irányát csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők szerint.

Kocsis Márió, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta, hogy csütörtökön az amerikai piacokon a hálaadás ünnepe miatt nem lesz kereskedés, ezért globálisan visszafogottabb forgalomra lehet számítani. A határidős indexek esetében iránykeresés rajzolódik ki, az alacsony forgalom mellett nem valószínű, hogy lesz egyértelmű irány a piacokon.

Az elemző hozzátette, hogy a vezető részvények közül az OTP-nél az utóbbi napokban a 11 250-11 500 forintos sávban egy konszolidációs szakasz figyelhető meg, ahonnan a papír se kitörni nem tudott tartósan, se a 11 ezer forintos szintet nem tesztelte újra. Szerdán a második legjobban teljesítő blue chip a Magyar Telekom volt, a Mol pedig sikeresen továbbjutott a 3100 forintos szinteken, ugyanakkor kérdés, hogy ez mennyire lesz tartós.

Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szintén azt emelte ki, hogy az iránykeresés lehet a mérvadó, a magyar tőzsde a nemzetközi hangulattal párhuzamosan mozoghat. Fontosabb makroadat csütörtökön nem jelenik meg.

Az Equilor Befektetési Zrt. is csendesebb kereskedésre számít a magyar parketten, a magyar részvényindex oldalazhat. A blue chipek közül az OTP-részvényben várhatóan nem lesz meg az erő, hogy új történelmi csúcsra törjön, így folytathatja bázis építését a jelenlegi árszint körül. A Mol árfolyama is "megpihenhet" picit, a Telekom tovább folytathatja konszolidációját a felvásárlási pletyka miatti kitörését követően. A Richter árfolyama beszorult az 50 napos és 20 napos mozgóátlag közé, nem számítanak ma szignifikáns irány kialakulására a papír esetén - tették hozzá.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 373,03 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 39 431,33 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 16,7 milliárd forint volt, valamennyi vezető részvény erősödött az előző napi záráshoz képest. A Mol 28 forinttal, 0,90 százalékkal 3138 forintra erősödött, 3,4 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 200 forinttal, 1,77 százalékkal 11 490 forintra nőtt, forgalmuk 8,8 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 5 forinttal, 1,16 százalékkal 435 forintra emelkedett, forgalma 476,5 millió forint volt. A Richter-papírok ára 40 forinttal, 0,76 százalékkal 5310 forintra nőtt, forgalmuk 827,9 millió forintot ért el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!