BÉT - Júliusban 6,5 százalékkal emekedett a BUX index

Gazdaság, 2022.08.01

A Budapesti Értéktőzsde vezető részvényindexe, a BUX júliusban 41 805,3 ponton zárt, 6,5 százalékot emelkedett az előző hónaphoz képest - közölte a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) hétfőn az MTI-vel.

Kiemelték, a magyar részvénypiacot a nyári időszakra jellemző visszafogottság jellemezte, júliusban a részvényszekció forgalma 193,7 milliárd forintot tett ki, 9,2 milliárd forint napi átlagforgalommal.

A blue chipek közül ezúttal is az OTP bizonyult a legforgalmasabb részvénynek, a bankpapírral 101 milliárd forint értékben kereskedtek, ami a teljes forgalom 52 százalékát jelenti. A Mol és a Richter közül - szoros versenyt követően - előbbi futott be a második helyen 45,7 milliárd forintot kitevő forgalommal, ugyanakkor a hónap legnagyobb árfolyam-növekedését a blue chipek közül a gyógyszertársaság produkálta, 18,2 százalékos emelkedéssel.

A közepes kapitalizációjú papírok közül a Masterplast és a Waberer's zárt különösen erős hónapot, előbbi részvényárfolyama 20,1 százalékkal, utóbbié 19,5 százalékkal nőtt.

A BÉT havi összefoglalója szerint nem csak a részvényszekció, az árupiac is csendes hónapot zárt júliusban. Összesen 599,1 millió forint értékben zajlott kereskedés a határidős gabonapiacon, amelynek elsődleges motorja ezúttal a nagy olajtartalmú napraforgómag volt, 260,5 millió forintnyi forgalommal.

A befektetési szolgáltatók közül a Wood&Company végzett az első helyen a 102,4 milliárd forint értékben lebonyolított forgalommal. Őket a Concorde és az Erste Bank követte, 102 milliárd és 67,5 milliárd forintos forgalommal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!