BÉT - Növekvő forgalomban erősödött a BUX a héten

Gazdaság, 2019.12.15

Növekvő forgalom mellett erősödött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX történelmi csúcson, 45 760,15 ponton fejezte be a kereskedést pénteken, 1552,65 ponttal, 3,51 százalékkal magasabban az előző heti záróértékénél.

A részvénypiac heti forgalma meghaladta a 77,5 milliárd forintot az előző heti 63 milliárd forint után, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével emelkedtek, az OTP ismét új történelmi csúcsot ért el.

Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-nek küldött heti összefoglalójában kiemelte, hogy a BUX-index új történelmi csúcsra emelkedett, amelyet a pozitív nemzetközi befektetői hangulat is segített. Pozitív irányba mozdította a részvénypiacokat a brit parlamenti választás eredménye, valamint az amerikai-kínai kereskedelmi vitát részben rendező megegyezésről érkező hírek.

Számos vállalati hír érkezett a héten a vezető magyar papírokkal kapcsolatban. A Mol zöld utat kapott a rijekai finomítójának átalakítására az INA-tól. A beruházás teljes összege előreláthatólag 600 millió dollár körül lesz, és tartalmazza a maradékfeldolgozó üzem megépítését, a meglévő üzemek felújítását és egy új kikötő megépítését, ami lehetővé teszi a petrolkoksz zárt térben történő tárolását. A maradékfeldolgozó üzemnek köszönhetően nő a finomítóban előállított, nyereségesen értékesíthető motorüzemanyagok aránya. Az új üzem építési munkálatai hamarosan elkezdődnek és várhatóan 2023-ra fejeződnek be.

A JP Morgan 17 000 forintról 17 500 forintra emelte az OTP Bankra vonatkozó 12 havi célárfolyamát, a bankház ajánlása továbbra is felülsúlyozás.

Újabb tendereken nyert a 4iG, a vállalatot két közbeszerzési eljárásban is győztesként hirdették ki, összesen 2 milliárd forintos szerződéses összeg erejéig. A két szerződés értelmében a 4iG 1,46 milliárd forint értékben szállít és telepít egészségügyi szolgáltatáshoz használatos szoftvereket, továbbá 566 millió forint értékben hálózati eszközöket is szállít állami megrendelőknek.

A héten az is kiderült, hogy mégsem veszi meg a 4iG a T-Systemst a Magyar Telekomtól. A 4iG kezdeményezésére megszakadtak a T-Systems felvásárlásával kapcsolatos tárgyalások és az átvilágítási folyamat.

Az Est Media megkapta a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását a Delta Systems megvásárlására. Szerdán a tranzakciót lezárták, miután a Delta Group Holding megkapta a 2,35 milliárd forintos vételárat, melynek finanszírozására az Est Media zártkörű alaptőke-emelés keretében 125 millió darab "A" sorozatú törzsrészvényt bocsát ki a Deltagroup részére. A tranzakciót követően az Est Media cégneve Delta Technologies Nyrt.-re módosul.

Az OTP 4,7 százalékkal erősödött a héten, pénteki záróára 15 600 forint volt, heti forgalma meghaladta a 44,3 milliárd forintot.

A Richter árfolyama 6,52 százalékkal emelkedett, pénteken a papír 6210 forinton fejezte be a kereskedés, heti forgalma több mint 13,89 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom árfolyama a héten 0,68 százalékkal csökkent a héten, pénteken 437 forinton zárt, heti forgalma mintegy 1,3 milliárd forintot tett ki.

A Mol 1,18 százalékkal erősödött, pénteki záróra 2906 forint volt, heti forgalma 8,3 forint volt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3842,56 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 65,77 ponttal, 1,68 százalékkal alacsonyabban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!