BÉT - Szeptemberben 9,6 százalékkal visszaesett a BUX az előző hónaphoz képest

Gazdaság, 2022.10.03

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezető részvényindexe, a BUX szeptemberben 37 838 ponton zárt, 9,6 százalékkal visszaesett az előző hónaphoz képest - közölte a BÉT hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint szeptemberben szinte kivétel nélkül visszaesés jellemezte a világ tőkepiacait, ami továbbra is az elszabaduló energiaárakra, a sűrűsödő recessziós félelmekre, valamint az egyre romló inflációs kilátásokra vezethető vissza.

A BÉT-en az azonnali részvénypiacon a múlt hónapban 201,7 milliárd forint értékben zajlott a kereskedés, ez egy kereskedési napra levetítve 9,2 milliárd forintnak felel meg.

A blue chipek sorrendjében az élen ismét az OTP Bank állt, a bankpapírral 112,7 milliárd forint értékben kereskedtek, ami a teljes forgalom 55,9 százalékát jelenti.

Második helyen a Richter, harmadikon pedig a Mol állt, előbbi 42,4 milliárd forintos, utóbbi 37,9 milliárd forintos forgalmat ért el, ami az összpiaci forgalom 21, illetve 18,8 százaléka. A Magyar Telekom részvényeivel 3,1 milliárd forint értékben kereskedtek, ez a teljes forgalom 1,6 százalékának felel meg.

Szeptemberben a vezető részvények közül a Magyar Telekom árfolyama esett a legnagyobb mértékben, 12,6 százalékkal, így a hónap végén a cég részvényei 296 forinton zártak. A lista másik végén az OTP áll, amelynek árfolyama 6,9 százalékkal csökkent, így a bankpapír 7908 forinton fejezte be a hónap végén a kereskedést.

Arra is kitértek, hogy a BÉT Xtend piac kibocsátói köre jelentősen bővült a múlt hónapban: az ingatlanpiacon aktív Biggeorge Property, a gyógyszeriparban érdekelt Naturland Holding és a befektetésekkel, illetve stratégiai menedzsmenttel foglalkozó Navigator Investments is bemutatkozott a BÉT parkettjén.

A befektetési szolgáltatók közül a Wood&Company végzett az első helyen, 108,3 milliárd forint értékben lebonyolított forgalommal. A második és a harmadik helyet a Concorde és az Erste Bank szerezte meg, 105,6, illetve 72,6 milliárd forintos forgalommal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!