Bézs Könyv: kereskedelmi aggodalmak árnyékolják be az erősödő gazdasági aktivitást

Gazdaság, 2019.06.05

A gazdasági aktivitás további erősödéséről számolt be az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán közzétett szubjektív állapotfelmérése, a Bézs Könyv, kiemelve egyúttal, hogy a felmérésbe bevont gazdasági szereplők egyre inkább tartanak a fokozódó nemzetközi kereskedelmi feszültség hátrányos következményeitől.

A Fed 12 regionális központja évente nyolc alkalommal készít szubjektív állapotfelmérést gazdasági szereplők, közgazdászok, piaci szakértők megkérdezésével. A Bézs Könyv megállapításait monetáris politikai döntéshozó ülésein veszi figyelembe a Fed nyíltpiaci bizottsága.

A Fed június 18-19-én tartja legközelebbi kamatdöntő ülését. Jerome Powell, a Fed elnöke kedden már jelezte a Fed monetáris lazító szándékát a gazdasági aktivitás támogatására, a kereskedelmi konfliktus káros következményeinek enyhítésére.

A Fed a szövetségi tartalékbank rendszer 12 körzetében a gazdasági aktivitás "mérsékelt erősödését" állapította meg az áprilistól május közepéig terjedő periódusban.

A vizsgált időszakban a foglalkoztatás élénk növekedéséről számoltak be a megkérdezett szervezetek az ágazatok széles körében, a kiskereskedelemtől kezdve a feldolgozóiparon át az építőiparig. A körzetek nagy részében azonban már kínálati hiány korlátozza a munkaerő-felvételt, ami a bérek növekedéséhez vezetett.

Mindazonáltal a termelő ágazatok input árainak mérsékelt emelkedéséről szóló beszámolók alapján arra lehet következetni, hogy az amerikai fogyasztók még nem érezték meg a kereskedelmi háború hátrányos következményeit.

A Fed mostani helyzetfelmérése a gazdaság javuló megítélését tükrözi, hiszen az előző, április közepén publikált felmérésben a 12 körzet többségében a gazdasági aktivitás nem változott a megelőző időszakhoz képest, és csak néhány körzet jelentette, hogy némi élénkülés tapasztalható. A mostani felmérés azonban még a Mexikóra kivetett vámtételek bejelentése előtt készült.
https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/files/BeigeBook_20190605.pdf
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!