Bírósági utasítás alapján újraszámolta a versenyhivatal a lapkiadókra 2014-ben kiszabott kartellbírságot

Gazdaság, 2021.03.31

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a bírósági jogorvoslati döntéseknek megfelelően csökkentette a megyei napilapok piacait felosztó regionális lapkiadókra 2014-ben kiszabott versenyfelügyeleti bírságot.

A GVH szerdai közleményében felidézte, hogy 2014-ben összesen mintegy 2,2 milliárd forintos gigabírságot szabott ki a négy akkori legnagyobb hazai regionális lapkiadóra - Axel Springer, Russmedia, Lapcom Kiadó és Pannon Lapok -, mert a magyar piac felosztását célzó versenykorlátozó megállapodást kötöttek. A versenyhivatal döntése valamennyi vállalkozást a törvény szerint kiszabható maximális bírsággal sújtotta a csaknem tíz évig tartó kartellmegállapodás miatt.

A döntéssel szemben az érintett vállalkozások jogorvoslattal éltek, így az ügy az elmúlt évek során több bírósági fórumot is megjárt. A Fővárosi Törvényszék 2019. október 31-ei, jogerős ítéletével a bírságszámítás kapcsán új eljárásra utasította a GVH-t, egyebekben helybenhagyta a versenyhatóság döntését.

A versenyhatóság a megismételt eljárásában a jogorvoslati döntéseknek megfelelő, bíróság által megszabott módszerrel határozta meg a korábban kiszabott bírságösszegeket, a Fővárosi Törvényszék iránymutatásnak megfelelően nem a törvény által meghatározott lehetséges bírságmaximum összegéből indult ki.

A számítás figyelembe vette azt is, hogy a Mediaworks Hungary Zrt. - mint a 2000 és 2010 közötti kartell valamennyi szereplőjének jogutódja - az eljárás során végig együttműködött a hatósággal. Elismerte a megállapított tényállást, nem vitatta a bírságszámítást, lemondott a határozattal szembeni jogorvoslati jogáról, és vállalta, hogy visszavonja az üggyel kapcsolatos, továbbra is elbírálásra váró kúriai felülvizsgálati kérelmét - jelezte a versenyhivatal.

A GVH emellett figyelembe vette a cég által bevezetett, a jövőbeni hasonló jogsértések elkerülését célzó versenyjogi megfelelési programot, valamint a világjárvány hatásait a vállalkozásra, a megismételt eljárásban így összesen mintegy 830 millió forintos bírságot szabott ki a cégre - közölte a nemzeti versenyhatóság.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!