Bisnode: kevesebbet késtek a hazai vállalkozások a számlák kifizetésével tavaly

Gazdaság, 2020.04.02

Javult a fizetési morál, a magyarországi cégek átlagosan 14,2 napot késtek a számlák kifizetésével tavaly, ami majdnem másfél napos javulás az előző évi 15,6 naphoz képest a Bisnode cégcsoport adatai szerint.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott összefoglaló szerint a hosszabb késések is csökkentek, a két hónapon túl megfizetett számlák értékének aránya 46, a három hónapon túl megfizetetteké pedig 50 százalékkal volt alacsonyabb a 2018-ban tapasztaltnál.

A lejáratig kifizetett számlák értékének aránya 69-ről 75 százalékra emelkedett.

A legrendesebben fizető ágazatok közé sorolhatók azok, ahol a számlák értékének legalább háromnegyedét időben kifizették, ezek a nagy- és kiskereskedelem, a közigazgatás, védelem, a társadalombiztosítás, illetve a humán-egészségügy, szociális ellátás.

A fizetési fegyelem szempontjából a legrosszabbul az építőipar, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, valamint a papíripar teljesített, ezeknél az ágazatoknál alig több mint minden második számlát rendeztek csak időben.

Az átlagos késedelem mértéke a kiskereskedelemben volt a legalacsonyabb, 10 nap, míg a művészet, szórakoztatás, szabad idő területén a legmagasabb, majdnem 23 nap.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!