Bloomberg: fizetési nehézségekkel küzd az eladósodott Evergrande kínai ingatlanfejlesztő

Gazdaság, 2021.09.15

Nem fogja tudni fizetni a jövő hét elején esedékes hitelkamatait Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztője, a China Evergrande Group, amely a CNBC szerint jelenleg a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztő cégének számít - számolt be bennfentes forrásokra hivatkozva a Bloomberg amerikai hírügynökség szerdán.

A Bloomberg által idézett források szerint a kínai lakhatási és vidékfejlesztési minisztérium egy, a héten tartott találkozón tájékoztatta a kínai bankokat arról, hogy az Evergrande nem fogja tudni fizetni a szeptember 20-án esedékes kamatokat.

Az amerikai hírügynökség jelentése szerint a vállalat tárgyalásokat folytat a pénzintézetekkel a fizetési határidők elhalasztásáról, illetve esetleges adósság-átütemezésről.

A vállalat kedden közölte, hogy eladásainak jelentős csökkenésére számít szeptemberben, ami a befolyó pénzek visszaesésének folytatódásával hatalmas nyomást gyakorol majd a csoport készpénzforgalmára és likviditási helyzetére.

Jelentések szerint az Evergrande-re több mint 300 milliárd dollárnyi adósság törlesztése vár. A Global Times kínai lap a vállalat június 30-án közzétett pénzügyi jelentésére hivatkozva arról tudósított, hogy az egy éven belül törlesztendő adósságok értéke 240 milliárd jüan (37,2 milliárd dollár), míg a vállalat pénzeszközeit és pénzeszköz-egyenértékeseit ugyanerre az időszakra 86,77 milliárd jüanra értékelték csupán.

A vállalat keddi közlése szerint külső tanácsadókat vontak be a pénzügyi lehetőségek - egyebek mellett adósság átstrukturálás - megvizsgálására.

Az Evergrande árfolyama 5,39 százalékos mínuszban, 2,81 hongkongi dolláron zárt szerdán a hongkongi tőzsdén. Ez a legalacsonyabb érték volt 2014 januárja óta, és az egy évvel korábbihoz képest 81,53 százalékkal kevesebb. Az utóbbi 52 hét alatt 2,79 és 20,4 hongkongi dollár között mozgott az árfolyam.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!