Bodó Sándor: új munkaerőpiaci módszerrel tovább bővül a foglalkoztatás

Gazdaság, 2019.05.21

Új munkaerőpiaci módszerrel tovább bővül a foglalkoztatás ezúttal Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Heves megyében is - jelentette be a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Szolnokon.

Bodó Sándor a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatalban tartott sajtótájékoztatón elmondta: a Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben elindított reformprogram, amely a foglalkoztatási osztályok módszertanának átalakítására épül, a várt eredményeket hozta. Ezekben a megyékben eddig 12 ezer embert tudtak bevonni a munkaerőpiacra. A program lényegének nevezte, hogy intenzív kapcsolatot alakítsanak ki azokkal a munkaadókkal, akik fejleszteni, bővíteni szándékoznak, illetve személyre szabott együttműködés alakuljon ki a foglalkoztatási osztályok, főosztályok munkatársai és a jelenleg még munkát keresők között.

Szólt arról, hogy 3,6 százalék a munkanélküliségi ráta, de vannak az országnak olyan területei, ahol nulla százalék, míg máshol meghaladja az országos átlagot. Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben, az országos átlagot meghaladó 6,6 százalék a munkanélküliségi ráta, így nem kevesen voltak, akiket be lehetett vonni a munkaerőpiacra - számolt be, hozzátéve: a cégek fogadókészsége egyértelműen pozitív volt, a munkát keresők egyéni elképzeléseit, szándékát igyekeznek az eddiginél is jobban felmérni. Összegezve: a tapasztalatok egyértelműen pozitívak, a programot országosan is kell terjeszteni - hangoztatta az államtitkár. Bodó Sándor kitért arra, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4,4 százalék a munkanélküliségi ráta, ami azt jelenti, hogy vannak tartalékok, lehetőségek abban a megyében is. Kiemelte: a foglalkoztatási osztályok munkatársai, vezetői napi munkakapcsolatot alakítanak ki a megyében, városban működő cégekkel, továbbá számítanak a helyi tapasztalatokkal rendelkező önkormányzatokra is. A cél, hogy a munkaadói fórumok, összejövetelek is az új program részesei lehessenek - mondta. Berkó Attila, Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormánymegbízott elmondta: az új módszer a vállalatokra, a vállalati kapcsolatokra épít. A megvalósítás során a lehető legnagyobb összefogásra van szükség az elkövetkező időszakban, ezért is hívtak meg a keddi szakmai napra mindenkit, akinek tapasztalata, lehetősége és akarata is van közösen dolgozni. Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) kiemelte: a kormányzat, a megyék, a járások, a települési önkormányzatok együttműködésére van szükség annak érdekében, hogy meg lehessen találni azokat, akik még nem dolgoznak. Kiemelte a duális képzés fontosságát, amely során a fiatalok nem csak a szakmát tanulják meg, hanem megtanulnak dolgozni is. Mint mondta: az önkormányzatok tapasztalataira lehet támaszkodni, hiszen Jász-Nagykun-Szolnok megyében mindenhol jól működnek a foglalkoztatókkal, cégekkel kapcsolatot tartó szervezetek, a cégek is felkeresik a polgármesteri hivatalokat. Ezt a kialakult kapcsolatrendszert erősíteni lehet az új programmal - közölte. A polgármester fontosnak tartja, hogy a munkaerőpiacon megtalálják azokat is, akik a képzettségük hiánya miatt nehezen találnak munkát. Hozzátette: a romák felemelése, igazi beillesztése a társadalomba akkor tud működni, ha az oktatási rendszeren keresztül akár kiemelt programként kezelik a képzésüket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!