Bővítette gyártókapacitását a szegedi Medikémia Zrt.

Gazdaság, 2023.06.07

Uniós támogatással, több mint 352 millió forintos beruházással bővítette kapacitását az autóápolási cikkeket, háztartási termékeket és festék aeroszolokat gyártó szegedi Medikémia Zrt.

Kovács Krisztián üzemeltetési és beruházási igazgató a projektet bemutató szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, a fejlesztés az automatizálás növelésével a termelékenység javítását szolgálta.

A fejlesztések a Medikémia Zrt. teljes termékportfólióját érintik. A cég festékgyártási kapacitása 30 százalékkal bővült, a tűz- és robbanásveszélyes folyadékok kiszerelő kapacitása pedig kétszeresére nőtt - közölte a szakember.

A cég szegedi Zsámbokréti sori üzemében antisztatikus padlóbevonatot és robbanásvédelmi légtechnikát alakítottak ki, technológiai csővezetékeket és egy tartálykocsi lefejtőhelyet építettek, valamint bővítették az átmeneti hulladéktárolót. A beruházás részeként a többi közt ioncseréltvíz-gyártót és UV-lámpás csírátlanítót, folyadékszűrőket állítottak üzembe, a tűz- és robbanásveszélyes folyadékok kiszereléséhez automata folyadéktöltőt, szórópisztoly zárógépet vásároltak. A telephely logisztikai rendszerét szállítószalaggal, csomagoló- és címkézőberendezésekkel targoncákkal fejlesztették. Az üzem használati melegvíz-igényét részben egy új napkollektoros rendszer fedezi - ismertette a beruházás részleteit az igazgató.

Kovács Krisztián elmondta, az új berendezések többségét a Medikémia Zrt. egyedi igényeire fejlesztve magyar beszállítók készítették.

A fejlesztés költségeiből 247 millió forintot fedezett uniós és hazai társfinanszírozású, feltételesen vissza nem térítendő támogatás.

Mayer Róbert marketing és értékesítési igazgató közölte, az 1992-ben egy 1967-ben alapított vegyipari szövetkezet utódjaként létrejött Medikémia Zrt. több mint hatszázféle terméket - autóápolási és -karbantartási cikkeket, háztartási termékeket és festék aeroszolokat - gyárt. A cég saját márkanéven forgalomba hozott - a prémium kategóriába pozicionált - árucikkeinek jelentős része Magyarországon piacvezető, ezeket a szomszédos országokba is exportálják, emellett a vállalkozás évről-évre jelentősen bővülő private label partnerkörrel is rendelkezik.

A vállalkozás 23 országba szállítja termékeit, a környező országok közül Románia a legnagyobb felvevőpiacuk. Nyugat-Európába főként private label márkákat szállít a cég, és exportálják termékeiket néhány tengeren túli országba is.

A magyar magánszemélyek tulajdonában álló Medikémia Zrt.-nek a nyilvánosan elérhető cégadatok szerint 2021-ban az értékesítésből származó nettó árbevétele 3,176 milliárd forint volt, melyet tavaly - 28 százalékos export részarány mellett - 3,329 milliárd forintra növelt. A 115 alkalmazottat foglalkoztató cég 2021-ben 61, tavaly mintegy 83 millió forint adózott eredményt ért el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!