Brexit - Augusztusban csökkent, negyedévi távlatban nőtt a brit gazdaság teljesítménye

Gazdaság, 2019.10.10

Csökkent augusztusban a brit hazai össztermék (GDP), az augusztussal zárult három hónapban viszont élénkült a brit gazdaság teljesítménye. Elemzői vélemények szerint ez rövid távon mérsékli a recesszió kockázatát.

A brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtöki jelentése szerint augusztusban a GDP 0,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy hónappal korábban.

Ez még nem jelenti azt, hogy a brit gazdaság recesszióban van. A konszenzusos meghatározás alapján akkor kerül egy gazdaság recesszióba, ha két egymást követő negyedévben csökken a GDP.

Az ONS csütörtöki adatai szerint negyedéves összevetésben a brit gazdaság továbbra is növekszik: az augusztussal zárult mozgó három hónapos időszakban a növekedési ütem 0,3 százalékra gyorsult a júliusban véget ért három hónap 0,1 százalékos növekedése után.

Az idei második negyedévben a brit hazai össztermék 0,2 százalékkal visszaesett az első negyedévhez viszonyítva, és ha a szeptemberrel zárult harmadik negyedévben is negatív volt a GDP-növekedés, az már azt jelentené, hogy a brit gazdaság technikai recesszióba került.

Ennek kockázatát azonban valószínűleg csökkenti, hogy a statisztikai hivatal a júliusban mért havi összevetésű növekedés ütemét felfelé korrigálta, 0,1 százalékponttal 0,4 százalékra.

Andrew Wishart, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági kérdésekkel foglalkozó közgazdásza a csütörtökön ismertetett új növekedési adatokat kommentálva közölte: mindezek alapján "hatalmas mértékű" havi összevetésű szeptemberi GDP-visszaesés lenne szükséges ahhoz, hogy a második negyedév egészében is negatív legyen a növekedés.

Wishart szerint mindez arra vall, hogy a legutóbbi ágazati aktivitási felmérések túlzottan borúlátó képet festettek a gazdaság egészének teljesítményéről.

A Capital Economics elemzője arra utalt, hogy az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit gazdasági ágazatok beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozószektor, az építőipari és a szolgáltatások együtt számolt beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a harmadik negyedév átlagában 49,6 volt.

Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának gyengülését jelzik, vagyis a negyedéves átlagban számolt összágazati BMI-mérőszám elvileg azt is jelentheti, hogy a brit hazai össztermék a harmadik negyedévben is csökkent.

A Capital Economics vezető londoni elemzője szerint azonban a recessziós félelmeket eloszlatja az a tény, hogy a brit gazdaság májusban, júniusban és júliusban folyamatosan szilárd növekedési pályán volt.

Más nagy londoni házak viszont hosszabb távon recessziót valószínűsítenek arra az esetre, ha a brit EU-tagság megállapodás nélkül, rendezetlen módon szűnik meg.

A Fitch Ratings Londonban bemutatott legfrissebb tanulmányában a Brexit-folyamatot övező bizonytalanságok miatt 1,4 százalékról 1,1 százalékra rontotta a brit gazdaság idei növekedésére szóló prognózisát.

A nemzetközi hitelminősítő hangsúlyozta: ez az alapeseti prognózis is arra a feltételezésre épül, hogy sikerül elkerülni a megállapodás nélküli kilépést az EU-ból.

A Fitch számításai szerint rendezetlen kilépés esetén a brit hazai össztermék már az idei negyedik negyedévben meredeken zuhanna, és 2020-ban 1,4 százalékkal csökkenne, vagyis a brit gazdaság a jövő év egészét recesszióban töltené.

Az Office for Budget Responsibility (OBR) - a brit kormány számára költségvetési és makrogazdasági előrejelzéseket készítő, de független elemzőintézetként működő szervezet - 300 oldalas legutóbbi helyzetértékelésében felvázolt egy költségvetési stresszhelyzeti forgatókönyvet is a brit EU-tagság megállapodás és átmeneti időszak nélküli megszűnésének reálgazdasági hatásairól.

A tanulmány szerint rendezetlen Brexit esetén a brit gazdaság már az idei negyedik negyedévtől egy évig tartó recesszióba kerülne, és a recesszió teljes időtartamában a hazai össztermék 2,1 százalékkal csökkenne reálértéken.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!