Brexit - Bank of England-kormányzó: az EU-népszavazás kiírása óta nem nőtt a beruházások értéke

Gazdaság, 2019.02.12

A Bank of England kormányzója szerint a brit EU-tagságról tartott népszavazás kiírása óta nem nőtt a brit gazdaságban végrehajtott beruházások értéke.

Az előző brit miniszterelnök, David Cameron 2016. február 20-án jelentette be hivatalosan a népszavazást, amelyet abban az évben, június 23-án rendeztek. A referendumon a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

Mark Carney, a brit jegybank vezetője egy keddi londoni üzleti rendezvényen felszólalva elmondta: a népszavazás kiírása után teljesen bizonytalanná vált a brit gazdaság jövőbeni piaci hozzáférése. Ebben a környezetben azóta nem volt mérhető növekedés az üzleti beruházásokban, sőt az elmúlt egy évben 3,7 százalékkal visszaesett a beruházási érték a brit gazdaságban, a folytatódó világgazdasági növekedés, a globális üzleti szektor jelentős nyereségessége és a kedvező pénzügyi kondíciók ellenére.

Carney szerint a brit gazdaság beruházási szempontból drámaian alulteljesítő történelmi és térségi összehasonlításban egyaránt.

A jegybanki vezető kijelentette: ha a brit EU-tagság úgy szűnik meg, hogy nem sikerül életbe léptetni a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodást, és emiatt a Brexit után tervezett átmeneti időszak is elmarad, az gazdasági sokkhatással érne fel.

Carney a kedd esti rendezvényen nem kívánta számszerűsíteni ennek várható növekedési hatását, de új inflációs jelentésében a Bank of England közölte: esélyt lát arra, hogy a brit gazdaság az idei év második felében recesszióba kerül. A brit jegybank egynegyedesre taksálta ennek kockázatát. A bank a brit gazdaság idei növekedésére szóló előrejelzését az általa eddig várt 1,7 százalékról 1,2 százalékra rontotta.

A múlt héten kiadott inflációs jelentés szerint a brit gazdaság növekedési lendülete a tíz évvel ezelőtti pénzügyi válság óta nem volt olyan gyenge, mint most, és ennek egyik fő oka a Brexit folyamatát övező egyre erősebb bizonytalanság.

Az inflációs jelentést ismertető sajtótájékoztatón Mark Carney elmondta: a Bank of England mérése szerint a brit hazai össztermék (GDP) értéke már most 1,5 százalékkal elmarad attól a szinttől, amelyet a jegybank monetáris tanácsa az EU-népszavazás előtti előrejelzéseiben a jelenlegi időszakra valószínűsített.

Carney hozzátette: ha ebben a helyzetben jelentős sokkhatás éri a brit gazdaságot, mindenekelőtt egy esetleges megállapodás nélküli Brexit formájában, az tovább növelné a néhány negyedéven át tartó negatív növekedés kockázatát.

Az e héten közzétett legfrissebb becslés szerint a tavalyi utolsó hónapban máris csökkent a hazai össztermék az előző hónappal összehasonlítva.

A brit statisztikai hivatal (ONS) első, részleges adatokra alapozott becslése szerint a brit GDP-érték a tavalyi negyedik negyedévben 0,2 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez mérve, 2018 egészében pedig 1,4 százalékkal nőtt.

Az ONS kimutatása szerint ez volt 2012 óta a leglassabb éves növekedési ütem, ráadásul decemberben az előző hónaphoz mérve 0,4 százalékkal visszaesett a brit gazdaság teljesítménye.

Az adatismertetésből kitűnt az is, hogy az üzleti beruházások értéke 1,4 százalékkal csökkent a tavalyi negyedik negyedévben. Ez volt egymás után a negyedik olyan negyedév, amelyben az üzleti beruházások visszaestek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!