Brexit - Felmérés: a megállapodás sem növelné jelentősen a fogyasztási kedvet

Gazdaság, 2018.11.12

A legfrissebb londoni befektetési felmérés szerint az sem növelné jelentősen a brit fogyasztók költekezési kedvét, ha sikerülne megállapodást elérni a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről az Európai Unióval.

A Bank of America-Merrill Lynch globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) hétfőn bemutatott új vizsgálata szerint a britek jelentős relatív többsége nem is bízik a Brexit-megállapodásban.

Arra a kérdésre, hogy miként ítélik meg ennek esélyeit, a válaszadók 48 százaléka nevezte valószínűtlennek vagy nagyon valószínűtlennek, és csak 29 százalékuk tartotta valószínűnek vagy nagyon valószínűnek a megegyezést az unióval a kilépés jövő márciusra várható időpontja előtt.

Arra a kérdésre, hogy a megállapodás miként befolyásolná a fogyasztási hajlandóságot, mindössze 12 százalék mondta valószínűnek vagy nagyon valószínűnek, hogy ebben az esetben nagyobb értékű vásárlásra - például gépjármű vagy televíziós készülék beszerzésére - szánná el magát.

A válaszadók 33 százaléka akkor sem változtatna fogyasztási tervein, ha a brit kormánynak sikerülne megállapodásra jutnia az Európai Unióval a Brexit feltételeiről, 26 százalékuk pedig valószínűnek vagy nagyon valószínűnek nevezte, hogy még ebben az esetben is csökkentené fogyasztási kiadásait.

A vizsgálat kimutatta azt is, hogy a britek meglehetősen borúlátóan ítélik meg saját jövőbeni anyagi helyzetüket.

Arra a kérdésre, hogy véleményük szerint a Brexit miként érinti személyes pénzügyeiket, a válaszadók 22 százaléka mondta azt, hogy kisebb vagy jelentős javulásban bízik, 42 százalékuk viszont pénzügyi helyzetének kisebb vagy jelentősebb romlásától tart.

Még többen, 44 százaléknyian úgy vélekedtek, hogy a brit gazdaság egészének állapota is kissé vagy komoly mértékben romlik már a következő 12 hónapban, és csak 27 százalék bízik kisebb-nagyobb mértékű javulásban.

A makrogazdasági elemzőházak legutóbbi előrejelzései is alátámasztják e borúlátást.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics minapi átfogó tanulmányában közölte: modellszámításai azt mutatják, hogy megállapodás nélküli Brexit esetén a brit hazai össztermék (GDP) értéke 2020 végére 2,1 százalékkal, 2023-ra 2,7 százalékkal maradna el attól a szinttől, amelyet a brit gazdaság átfogó Brexit-megállapodás elérése és a brit EU-tagság megszűnése után tervezett átmeneti időszak érvényesítése esetén e két évben elérhetne.

Egyes citybeli vélemények szerint a megállapodás nélküli Brexit akár recessziót is okozhat a brit gazdaságban.

A The UK in a Changing Europe (Az Egyesült Királyság a változó Európában) nevű, elsősorban az Európai Unió és Nagy-Britannia gazdasági-kereskedelmi kapcsolatrendszerének kutatására szakosodott londoni elemzőműhely legutóbbi tanulmánya szerint a 2007-2008-as pénzügyi válság idején csak a Bank of England - a brit jegybank - által a brit bankrendszerbe juttatott likviditásinjekció akadályozta meg a szektor összeomlását.

A ház szerint azonban most nincs olyan intézmény, amely ugyanígy készen állna a kereskedelmi rendszer megvédésére megállapodás nélküli Brexit esetén, és ebben a helyzetben egyértelműen lehetséges - bár nem elkerülhetetlen - súlyos recesszió kialakulása a brit gazdaságban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!