Brexit - Stagnál a brit szolgáltatási szektor, valószínűleg csökkent a második negyedévi GDP

Gazdaság, 2019.07.03

Gyakorlatilag leállt a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor növekedése a szerdán ismertetett friss aktivitási mérőszámok szerint. A többi kulcsfontosságú ágazat teljesítményének szintén rendkívül gyenge mutatóival együtt ez arra vall, hogy a brit GDP-érték valószínűleg csökkent az idei második negyedévben, elemzők szerint jórészt a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatát övező bizonytalanságok miatt.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit gazdasági ágazatok beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit szolgáltatási szféra beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a májusban mért 51-ről júniusban 50,2-re süllyedt.

Az 50-es BMI-index a vizsgált szektorok teljesítményének csökkenése és növekedése közötti határérték, vagyis a brit szolgáltatási szektor kibocsátási értékének növekedése a múlt hónapban alig mérhető ütemre lassult.

A héten ismertetett feldolgozó- és építőipari BMI-indexek egyaránt 50 alatt voltak, így a brit gazdaság összágazati aktivitási mutatója - amely a három fő szektor súlyozott, szezonálisan kiigazított BMI-átlaga - júniusban 49,2-re esett az előző havi 50,7-ről.

Az IHS Markit a szerdai adatismertetéshez fűzött elemzésében hangsúlyozza, hogy a friss összágazati teljesítménymérő 35 hónapja először jelzi a magánszektor üzleti aktivitásának csökkenését.

Chris Williamson, az IHS Markit üzleti főközgazdásza az adatokat kommentálva kiemelte, hogy a ház számításai szerint mindez együtt a brit GDP-érték 0,1 százalékos második negyedévi visszaesésére utal.

Williamson szerint a jelenlegi helyzethez az aktivitási mérőszámok egy éve tartó folyamatos romlása vezetett, és ebben a Brexithez kötődő bizonytalanság, valamint az ennek hatását erősítő globális növekedési lassulás a fő tényező.

Az IHS Markit vezető közgazdásza hangsúlyozta: mindent egybevetve arra lehet számítani, hogy a brit gazdaság teljesítménye 2016 júliusa - a Brexitről döntő népszavazás utáni hónap - óta első ízben csökkenni kezdett, és a visszaesés várható üteme a második leggyorsabb a globális pénzügyi válságot kísérő 2009-es recesszió óta.

Más londoni pénzügyi elemzők szerint a BMI-felmérések mutatta összkép az IHS Markit által kalkulált visszaesésnél is borúsabb előrejelzésekre ad okot.

Andrew Wishart, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági kérdésekkel foglalkozó közgazdásza a szerdán ismertetett új aktivitási adatokat kommentálva közölte: a ház eddig is 0,1 százalékos negyedéves összevetésű visszaesésre számított a második negyedévben, de ezt a prognózisát 0,2 százalékos GDP-mínuszra rontotta.

Wishart kiemeli, hogy a brit gazdaság feldolgozószektorának beszerzésimenedzser-indexe júniusban meredeken, az előző havi 49,4-ről 48,0-ra, csaknem hétévi mélypontra zuhant, az építőipar BMI-mérőszáma pedig 48,6-ról 43,1-re, egy évtizede nem mért alacsony szintre esett vissza.

A brit gazdaság második negyedévi visszaesésének már vannak számszerű előjelei.

A brit statisztikai hivatal (ONS) minapi bejelentése szerint a brit hazai össztermék áprilisban 0,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy hónappal korábban. Ez volt a második havi visszaesés a brit gazdaságban egymás után: a GDP-érték márciusban 0,1 százalékkal csökkent az előző hóról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!