Brüsszel 4,5 milliárd eurós kiadáscsökkentést vár Olaszországtól

Gazdaság, 2018.12.02

Költségvetési kiadásai 4,5 milliárd euróval való csökkentését várja az Európai Bizottság Olaszországtól a túlzottdeficit-eljárás elkerüléséhez - idézi az olasz la Repubblica napilap értesülését a Bloomberg hírügynökség.

A lap értesülése szerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a jövő évi tervezett költségvetési deficit 2,40 százalékról 1,95 százalékra csökkentését kérte Giuseppe Conte olasz miniszterelnöktől találkozójukon. A G20-ak Buenos Aires-i csúcstalálkozója előtt tartott megbeszélésen Juncker közölte, hogy Brüsszel 4,5 milliárd eurós kiadáscsökkentést vár el Olaszországtól, ha el akarja kerülni a túlzottdeficit-eljárást.

A la Repubblica lap nem nevezte meg forrását, az Európai Bizottság pedig nem kommentálta a lapértesülést. Szóvivője mindössze annyit közölt, hogy "Juncker elnök és Conte miniszterelnök Buenos Airesben folytatták eredményes megbeszélésüket és továbbra is keresik a megoldást a problémára".

Giuseppe Conte miniszterelnök Buenos Airesben újságíróknak szombaton tett nyilatkozatában bizakodó hangvételt ütött meg, hogy sikerül megállapodniuk Brüsszellel a választási programjuknak megfelelő költségvetési tervükről. Elmondta, hogy több lehetséges megoldást is vizsgálnak. "Bízom benne, hogy az elkövetkező napokban már a megoldás technikai részleteire térhetünk rá" - fogalmazott.

Az olasz Ansa hírügynökség vasárnapi beszámolója szerint az olasz Parlament alsóháza szerdán vitatja meg a kiadáscsökkentési javaslatokat.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-12-02/eu-asks-italy-to-cut-5-billion-of-spending-repubblica-says
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!