Budapest Bank: a kkv-k 15 százalékát foglalkoztatja az utódlás

Gazdaság, 2019.01.24

A hazai kis- és középvállalkozások (kkv) 15 százalékát foglalkoztatja az utódlás kérdése, és ebből csupán 7 százaléknál zajlik már a folyamat - közölte a Budapest Bank 500 cégvezető megkérdezésével végzett kutatásának megállapítását csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben felidézték, a kkv-k jelentős részét a rendszerváltás utáni években, azaz 20-25 éve alapították, így a vezetők elérték, vagy hamarosan elérik a nyugdíjkorhatárt.

Az átlagosan 10-49 főt foglalkoztató, nettó 200 millió forint feletti éves árbevétellel rendelkező kkv-k körében alacsony az utódlásra irányuló folyamatok elterjedtsége. A 100 százalékban családi tulajdonban lévő vállalkozások mintegy 30 százaléknál van napirenden a kérdés, 17 százaléknál már megkezdték az utódlás folyamatát.

Az utódláson már gondolkodó cégvezetők háromnegyede családon belül tervezi átadni az irányítást, egy szűkebb réteg jelenlegi munkatársra bízná ezt visszavonulását követően.

Váczi Dávid, a Budapest Bank termékértékesítés támogatási vezetője a közleményben kiemelte, tapasztalatuk szerint, ha van is kiszemelt utód a családban, gyakran előfordul, hogy ő másképp tervezi a saját jövőjét, ezért érdemes más lehetőségeket is fontolóra venni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!