Caixin/Markit: mérséklődött a kínai feldolgozóipar teljesítményének visszaesése májusban

Gazdaság, 2022.06.01

Mérséklődött a kínai feldolgozóipar teljesítményének visszaesése májusban a vállalatok működési körülményeinek bizonyos mértékű stabilizálódására, miután áprilisban a koronavírus-járvány legújabb hullámának megfékezését célzó korlátozó intézkedések nyomán a feldolgozóipar teljesítménye 26 hónapos mélypontra zuhant.

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös, kis- és középvállalatokra összpontosító felmérésének szerdán közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) az áprilisi 46,0 pontról 48,1 pontra nőtt májusban. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal. A javulás mértéke enyhén - 0,1 ponttal - meghaladta az elemzői várakozásokat. A májusi adat azonban így is a feldolgozóipar teljesítményének harmadik hónapja tartó zsugorodását tükrözi.

A termelés visszaesésének májusi enyhülése nagyban hozzájárult a teljesítmény javulásához. A visszaesés mértéke, bár jóval visszafogottabb volt áprilishoz képest, mindazonáltal a második legnagyobb volt 2020 februárja óta, amikor a koronavírus legelső megjelenése éreztette hatásait a kínai gazdaságban. A felmérésben résztvevő vállalatok közül a gyenge termelésről beszámolók a járványügyi intézkedésekkel indokolták az adatot, a tevékenység és a logisztika terén felmerülő akadályokat sorolva.

Az új megrendelések állományának részindexe a harmadik egymást követő hónapja jelzett zsugorodást, jóllehet a visszaesés üteme számottevően lassult májusban. Egyes vállalatok bizonyos szintű javulást jelentettek a keresletet illetően áprilishoz képest. A kereslet összességében enyhén erősebb volt a kínálatnál májusban. A részindexre elsősorban a gyenge külföldi kereslet nyomta rá a bélyegét a múlt hónapban: az új exportmegrendelések állománya jelentősen csökkent, amit a vállalatok egy része szállítási nehézségekkel magyarázott.

A beszállítók átlagos kiszállítási ideje májusban is jelentősen nőtt, bár a késedelmes kiszállítások kevésbé voltak elterjedtek, mint áprilisban.

A foglalkoztatottság részindexe további zsugorodást jelzett májusban a kisebb termelési igény és a felmondások növekvő száma miatt.

A beszerzési kiadások emelkedése a második egymást követő hónapja mérséklődött májusban, ám továbbra is meredek költségnövekedést regisztráltak. Több vállalat is a nyersanyagárak, valamint a szállítási- és az üzemenyagköltségek emelkedését okolta a megnőtt kiadások miatt. A termelők ugyanakkor az elmúlt öt hónap során először csökkentették áraikat a kereslet élénkítése érdekében.

Az üzleti várakozások részindexe májusban az elmúlt öt hónap legalacsonyabb szintjére esett, de összességében továbbra is optimizmusról árulkodott.

Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza az adatok tükrében úgy vélte: a jelenlegi járványhullám kedvezőtlen hatásai túlmutathatnak a 2020-ban tapasztaltakon. A szakértő szerint a döntéshozóknak a foglalkoztatottságra és a logisztikára kell elsősorban figyelmet fordítaniuk. Vang szerint az ellátási és ipari láncokban kialakult akadályok felszámolása, valamint a munka és a termelés visszaállítása segít majd a piaci szereplők stabilizálásában és a munkaerőpiac védelmében. Hozzátette: a kormányzatnak nem elég csak az ellátói oldalon támogatást nyújtania, azokat az embereknek is támogatnia kellene, akiknek a bevételeire hatással volt a járvány.

A kínai statisztikai hivatal kedden adta ki a kínai logisztikai és beszerzési szövetséggel (CFLP) együtt készített felmérés alapján számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexet. A hivatalos felmérés zömében a nagyobb, állami kézben lévő vállalatok bevonásával készül, míg a Caixin/Markit-féle inkább a kis- és középvállalatokra fókuszál. A májusi hivatalos feldolgozóipari BMI 49,6 ponttal szintén a teljesítmény visszaesésének mérséklődését jelezte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!