Coface: a korábban vártnál gyorsabban nőhet idén a globális gazdaság

Gazdaság, 2021.08.04

A világgazdaság 5,6 százalékkal növekedhet az idén, szemben a korábban várt 5,1 százalékkal - derül ki a Coface hitelbiztosító legfrissebb előrejelzéséből, amelyről az MTI-t szerdán tájékoztatták.

Kiemelték: a kedvezőbb kilátások nem a világgazdaság egészének köszönhetőek, sokkal inkább annak, hogy az amerikai gazdaság jobban szerepelhet a korábban vártnál.

A világkereskedelem 2021-ben ledolgozhatja a hátrányát, a múlt évi 5 százalékos visszaesést az idén 11 százalékos bővülés követheti - hívták fel a figyelmet.

A kockázatok közül a francia hátterű Coface elsősorban az infláció gyorsulását emelte ki, amely a jegybankokat szigorításokra készteti, ez pedig visszafoghatja az országok belföldi keresletének élénkülését. Az inflációs kockázatok világszerte jelen vannak, ez pedig a politikai kockázatokat is fokozhatja globálisan, de különösen a feltörekvő piaci országokban - jelezték.

Kockázatot jelent továbbá, hogy a beoltottak számának tavasszal látható jelentős emelkedése lelassult a nyári hónapokra, az oltási hajlandóság alábbhagyott, ez pedig késlelteti a biztonságot jelentő nyájimmunitás elérését - mutatott rá a hitelbiztosító. Hozzátette: az új vírusvariánsok megjelenése miatt több európai országban már berobbant a járvány negyedik hulláma, ami jelenleg is bizonytalanná teszi a rövid távú előrejelzéseket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!