Csák János: Magyarországnak nagy szüksége van a kvantuminformatikai fejlesztésekre

Gazdaság, 2022.07.26

Magyarországnak nagy szüksége van a kvantumkommunikációs infrastruktúrát érintő fejlesztésekre, és arra, hogy ezek itthon valósulhassanak meg - jelentette ki a kultúráért és innovációért felelős miniszter kedden Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tartott kvantuminformatikai bemutatón.

A bemutatón az ELTE informatikai kar kutatói kvantumalapú kulcsszétosztás módszerével demonstrálták az egyetem Lágymányosi és Trefort-kerti kampusza között a titkosítási kulcsok fizikailag biztonságos megosztását, hagyományos üvegszálas távközlési hálózaton.

Csák János üdvözölte és gratulált a kutatóknak a bemutatott kvantumtechnológiai alkalmazásokhoz.

A legfontosabbnak azt nevezte, hogy a nyilvános tudományos együttműködésekből termék legyen.

Rámutatott: a kormányzat felelőssége, hogy jövőképes legyen az ország, biztosítsa az emberek biztonságát, hogy gondoskodhassanak a szeretteikről, és ápolni tudják a kötődéseiket.

"Ha a tudás nem válik termékké, akkor le fogunk maradni" - fogalmazott, hozzátéve: a végén mindig az nyer, aki a termék feletti kontrollal rendelkezik. A kvantuminformatika és kvantumkommunikáció jelenleg a világ élen járó technológiái - mutatott rá.

Borhy László, az ELTE rektora azt mondta, hogy az ország a kvantumtechnológiában a szoftverfejlesztéshez tud csatlakozni, ahol meghatározó szerepet érhet el.

Az ELTE informatikai és természettudományi karai a Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratóriumban folyó kutatómunkához beszereztek egy Közép-Európában egyedülálló, a világ élvonalát képviselő fotonikus processzort. Ez a versenyképes alap- és alkalmazott kutatások egyik fő eszköze lesz, támogatva az ELTE tudományos súlyának a növelését, nemzetközi láthatóságát a kvantuminformatikában - mondta.

Az ELTE informatikai karon Kozsik Tamás és kutatócsoportja által fejlesztett, szabadon hozzáférhető Piquasso szimulátor hatékonyságát tekintve a világ legjobbjai közé tartozik. Az alkalmazás bizonyos számításokban akár négyszer gyorsabb, mint a jelenleg piacvezető Xanadu kanadai startup által fejlesztett szimulátor - közölték.

Kozsik Tamás egyetemi docens elmondta: az adatainkat védő jelenlegi titkosítási eljárások egy része a kvantumszámítógépek megjelenésével egy csapásra elavulhat, feltörhető lesz, a kvantumos titkosítás kiemelt jelentőségű például a pénzügyi-gazdasági hálózatok szempontjából is.

Emlékeztetett: az EU 2019-ben indította el az Európai Kvantumkommunikációs Infrastruktúra (EuroQCI) kezdeményezését, amelyhez Magyarország is csatlakozott. Az ennek keretében kiírt pályázaton nyertes QCIHungary konzorcium célja a nemzeti kvantumkommunikációs infrastruktúra alapjainak lerakása Magyarországon. A konzorcium tagjai a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), a Wigner Fizikai Kutatóközpont, az ELTE informatikai kara, és a BME-VIK. A magyarországi kvantuminformatikai kutatásokat a Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium fogja össze - ismertette Kozsik Tamás.

+FOTÓ
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!