Csaknem kétmilliárd forintos környezetvédelmi beruházást hajtott végre a királyegyházi cementgyár

Gazdaság, 2019.12.13

Közel kétmilliárd forint értékű környezetvédelmi célú beruházást adott át a baranyai Királyegyházán nyolcadik éve gyárat működtető Lafarge Cement Magyarország Kft. (Lafarge) pénteken.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésügyért és infrastrukturális környezetért felelős államtitkára az eseményen hangsúlyozta: a fenntarthatóság jegyében az egyik legfontosabb kormányzati feladat az áttérés a körforgásos gazdaságra, a Lafarge fejlesztése pedig jól illeszkedik ebbe a folyamatba. Kiemelte: a kormányzat minden eszközzel támogatja, hogy a Magyarországon keletkező hulladék minél nagyobb részét dolgozzák fel és hasznosítsák újra például energiatermelésre.

Mint fogalmazott, a jelenleg is továbbfejlesztés alatt álló hulladékgazdálkodási stratégia minden egyes hulladékáramra kiterjedően javaslatokat tesz majd a kormánynak a jövőre nézve. Cobuz Marcel, az anyacég LafargeHolcim cégcsoport európai régióért felelős igazgatója az ünnepélyes átadón kiemelte, a beruházással jelentősen csökken a cementgyár fajlagos szén-dioxid kibocsátása, ezzel pedig biztosítható a létesítmény hosszú távú környezettudatos és versenyképes működése.

Kifejtette: a saját erőből megvalósuló fejlesztéssel 60-ról 80 százalékra emelkedik a gyárban a felhasznált másodlagos tüzelőanyagok mértéke. Hangsúlyozta: a magyarországi beruházásuk összhangban van vállalatuk szén-dioxid kibocsátás csökkentésére összpontosító 2030-as fenntarthatósági stratégiájával. A fejlesztés eredményeként a kibocsátást további 10 százalékkal tudja csökkenteni a gyár. A beruházás középpontjában az úgynevezett klór-bypass technológia áll, amellyel csökkenthető a cement klórtartalma. Az MTI számára eljuttatott sajtóanyag szerint a királyegyházi cementgyár környezetvédelmi beruházásainak első lépése 2014-ben, az alternatív tüzelőanyagok hasznosításának megkezdésével indult. Ezzel nemcsak a fosszilis energiahordozók felhasználását csökkentették, hanem elkötelezték magukat a szemétégetésre, illetve lerakásra ítélt hulladékok újrahasznosítása mellett is. A cementgyártás zárt technológiája lehetővé teszi, hogy a felhasznált tüzelőanyagok beépüljenek a cementbe. A környezetvédelmi beruházásaik következő lépése az alternatív tüzelőanyag tároló bővítése lesz, 2020 első fél évében. A királyegyházi cementművet 2011 szeptemberében adták át, előtte 30 éven át nem épült cementgyár Európában. A korszerű, környezetbarát technológiát alkalmazó és az energiával hatékonyan gazdálkodó létesítmény a legmodernebbek között van világszinten is, annak tervezésére és kivitelezésére 72 milliárd forintot költöttek.

A mintegy 150 főt foglalkoztató, közel 50 milliárd forintos saját tőkével rendelkező Lafarge Cement Magyarország Kft. a nyilvános cégadatok szerint 2018-ban 19 milliárd forint árbevételt és 570 millió forint adózott nyereséget ért el. A megelőző évben árbevételük 15,4 milliárd forint volt és 630 millió forint veszteséget könyveltek el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!