Csaknem tizennégy kilométer szennyvíz- és ivóvízvezeték újul meg Zalaegerszegen

Gazdaság, 2022.09.27

Mintegy 1,7 milliárd forintos beruházással összesen csaknem 14 kilométernyi szennyvíz- és ivóvízvezeték újul meg Zalaegerszegen, a rekonstrukcióval közel 60 millió forint működési költséget takarítanak meg.

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) a projektet indító keddi sajtótájékoztatón felidézte, hogy az önkormányzat a Zalavíz Zrt.-vel rendkívül nagy hangsúlyt fektet az egészséges ivóvíz és a biztonságos szennyvízkezelés biztosítására. A város keleti és nyugati vízbázisan az elmúlt években jelentős beruházások zajlottak, de tervezik, hogy a későbbiekben vízműcég telephelyén előállított energiát próbaképpen távhőként hasznosítanák.

A most induló beruházás teljes költsége 1,7 milliárd forint, amelyből az önkormányzat 500 millió forintot meghaladó összeget biztosít, a víziközműhálózatok átalakítására, hatékonyságnövelő fejlesztésére kiírt KEHOP-pályázaton pedig közel 1,2 milliárd forint európai uniós forrást nyertek - jelezte a polgármester.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos (Fidesz) azt hangsúlyozta, hogy manapság nagyon fontos kifejezéssé vált a hatékonyságnövelés, az üzembiztonság, az ellátásbiztonság, ami az új zalaegerszegi beruházás lényege is. Jelentős mennyiségű ivóvizet emelnek ki a talajból, de nagyon nagy a hálózati veszteség az elöregedett vezetékek miatt, a szennyvízbe pedig bekerül a talajvíz, ami a szállítandó mennyiséget növeli.

Arnhoffer András, a Zalavíz Zrt. elnök-vezérigazgatója kifejtette: a város területén 28 helyszínen végeznek majd ivóvíz- vagy szennyvízvezetéket érintő rekonstrukciós munkákat, ami a 60 ezres városban összesen több mint 56 ezer embert érint. Közel azonos hosszúságban, 7-7 kilométernyi ivóvíz- és szennyvízvezeték újul meg, ami a teljes hálózatnak alig az egy százaléka, de ezzel évente 58 millió forint energiamegtakarítást tudnak elérni a hálózat működtetésében.

Hozzátette, hogy az elmúlt 15 évben a Zalavíz működési területén a saját, az önkormányzatok, az állam és az Európai Unió forrásait felhasználva összesen 50 milliárd forintot meghaladó összegű beruházásokat végeztek el. Az előre tervezettekhez képest másfél évtized alatt így 22 évnyi fejlesztést sikerült megvalósítaniuk - emelte ki az elnök-vezérigazgató.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!