Csehország tavaly is többet kapott az EU-tól, mint amennyit befizetett

Gazdaság, 2019.02.01

Csehország 2018-ban 45,3 milliárd koronával kapott többet az Európai Unió költségvetéséből, mint amennyit a közös kasszába befizetett - közölte a cseh pénzügyminisztérium pénteken Prágában.

Ez az úgynevezett tiszta pozíció tavalyelőtt, 2017-ben, 56 milliárd koronát tett ki.

A pénzügyi tárca szerint a tiszta pozíció csökkenése egyebek között Csehország növekvő befizetéseinek a következménye.

A minisztérium azt állítja, hogy tavaly Prágának a szabályok szerint sikerült lehívnia az összes rendelkezésére álló uniós forrást, ezért Csehország nem veszített el semmiféle pénzeket.

A tárca közlése szerint Csehország tavaly 94,9 milliárd koronát kapott az európai uniós költségvetésből, míg a befizetés összege 49,6 milliárd koronát tett ki.

A strukturális alapokból és a kohéziós alapból Csehország tavaly 60,2 milliárd koronát kapott, a közös agrárpolitikai alapból pedig 30 miliárdot.

A 2004 májusi csatlakozás óta 2018 végéig Csehország 565,4 milliárd koronát fizetett be a közös brüsszeli kasszába, míg onnan mintegy 1306,7 milliárd koronát kapott. Csehország EU-tagságból eredő nettó nyeresége eddig 741,3 milliárd korona - mutatott rá a pénzügyminisztérium.

Az EU legnagyobb befizetője Németország, amely a legutóbbi hivatalos adatok szerint 2017-ben 10,7 milliárd euróval küldött többet a közös kasszába, mint amennyit onnan kapott. Az uniós támogatások legnagyobb nyertese pedig Lengyelország, amely 2017-ben 8,6 milliárd euróval kapott többet Brüsszeltől a Varsó által befizetettnél.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!