Csehországban 10,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban

Gazdaság, 2020.06.05

Áprilisban 10,9 százalékkal csökkent a naptárhatástól megtisztított kiskereskedelmi forgalom Csehországban az egy évvel korábbihoz mérve - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában.

A koronavírus-járvány elleni intézkedésekkel magyarázható visszaesés az összes üzletet érintette.

Ugyanakkor 47,5 százalékkal emelkedett az internetes boltok és csomagküldő szolgálatok forgalma, ami az utóbbi másfél évtizedben a legmagasabb növekedés.

A statisztikai hivatal egyben felhívta a figyelmet, hogy tekintettel a rendkívüli intézkedésekre nem lehet kizárni, hogy az áprilisi adatok később jelentősen módosulhatnak.

Az előző hónappal összemérve 4,8 százalékkal volt alacsonyabb a cseh kiskereskedelem áprilisban.

A cseh kormány koronavírus-járvány elleni intézkedései következtében március közepétől az üzletek többsége egészen, vagy részben zárva volt, kivételt csak az élelmiszerboltok, a drogériák és egy-két más üzlet képezett.

A legnagyobb, több mint 80 százalékos forgalomcsökkenést a ruha- és a cipőboltok könyvelték el. A szabadidős és sportfelszereléseket árusító boltokban 55 százalékkal csökkent a forgalom.

Az autóeladások áprilisban 43,4 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy éve. Márciusban ez a csökkenés 27,8 százalékos volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!