Csehországban 1,7 százalékkal nőtt a GDP a harmadik negyedévben

Gazdaság, 2022.12.02

A harmadik negyedévben 1,7 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban az egy évvel korábbihoz viszonyítva, az előző negyedévhez mérve viszont 0,2 százalékkal visszaesett - közölte a felülvizsgált becslése alapján a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában.

A gazdaság fejlődését tükröző adatok jobbak, mint a korábbi, előzetes becslés adatai, amelyek 1,6 százalékos éves növekedést és 0,4 százalékos negyedéves visszaesést jeleztek.

A GDP éves növekedését elsősorban a cseh termékek iránti magasabb külföldi kereslet és a tőkefelhalmozás támogatta, míg a háztartások visszafogott kiadásai lassították a gazdasági növekedést.

"A háztartások kiadásának csökkenése kedvezőtlen hatást gyakorolt a gazdasági növekedésre, míg a külföldi kereslet a cseh áruk iránt megerősödött" - jelentette ki Vladimir Kermiet, a statisztikai hivatal szakigazgatója.

A cseh háztartások fogyasztása az előző negyedévhez viszonyítva 3,2 százalékkal csökkent, éves összehasonlításban pedig 5,9 százalékkal volt alacsonyabb. A kormányzati kiadások mérsékeltebben, éves összehasonlításban 1,2 százalékkal, negyedévesben pedig 0,8 százalékkal estek vissza.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!