Csehországból tavaly 294 milliárd korona osztalékot utaltak haza a külföldi befektetők

Gazdaság, 2019.04.02

Mintegy 294 milliárd koronát (11,4 milliárd euró) utaltak haza tavaly Csehországból a részvényekért kifizetett osztalék formájában a külföldi befektetők. Ez 18 milliárd koronával több, mint 2017-ben - közölte a cseh jegybank kedden Prágában.

A tavaly Csehországból kivitt nyereség az 1989-es rendszerváltás utáni második legnagyobb összeg. A legtöbb pénzt, 314 milliárd koronát, 2016-ban vitték ki a külföldi befektetők az országból. A jegybank elemzése szerint a részvények magas hozama a csehországi külföldi befektetések magas hatékonyságának eredménye.

A külföldi befektetők teljes nyeresége 2018-ban 414 milliárd koronát (a cseh GDP 7,8 százaléka) tett ki, abból azonban mintegy 120 milliárd koronát a külföldi cégtulajdonosok Csehországban újra befektettek.

A külföldre kiutalt nagy összeget a külföldről Csehországba beáramló működőtőke (FDI) nem tudja ellensúlyozni, mutatott rá a Cseh Statisztikai Hivatal. Az adatok szerint a helyzet 2005 óta romlik, korábban ugyanis a külföldről jövő befektetések összege magasabb volt a kivitt osztaléknál.

Lukás Kovanda, a Czech Fund társaság fő gazdasági szakértője szerint a legnagyobb összegű osztalék Németországba, Hollandiába és Luxemburgba került.

A nagy összegű osztalék külföldre áramlása az utóbbi időben egyre élesebb bírálatok tárgya Csehországban. Andrej Babis cseh kormányfő tavaly szeptemberben találkozott a legfontosabb érintett külföldi cégek vezetőivel. A Lidové Noviny című napilap értesülése szerint Babis azt ígérte a cégeknek, hogy amennyiben többet ruháznak be a jövőben Csehországban, akkor a kormányzat nem emeli a rájuk kirótt adókat. "Megmagyaráztam nekik, hogy a közvélemény nagyon negatívan ítéli meg a nagy összegű osztalékok külföldre áramlását. Szeretném elérni, hogy nagyobb összegeket ruházzanak be Csehországban" - nyilatkozta akkor Babis.

A korábbi, Bohuslav Sobotka miniszterelnök vezette cseh kormány azt tervezte, hogy jobban megadóztatja a külföldi cégeket, például ágazati adót tervezett bevezetni a bankszektorban. Babis ezt elutasítja, s azt akarja, hogy a nyereséget a külföldi cégek forgassák vissza csehországi beruházásaikba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!