Csődhullámot vár Németországban a DIW elnöke

Gazdaság, 2021.01.02

Súlyos gazdasági következményeket és csődhullámot vár a második járványvédelmi zárlattól Németországban a DIW gazdaságkutató intézet elnöke.

"Minél tovább tart a zárlat, annál több vállalat kerül lehetőségei határára és annál több lesz kénytelen csődöt jelenteni" - mondta Marcel Fratzscher, a berlini DIW (Deutschen Instituts für Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet elnöke az Augsburger Allgemeine lapnak adott interjúban. Véleménye szerint a második zárlatnak súlyosabb következményei lesznek a vártnál. "A kérdés nem az, hogy lesz-e csődhullám, hanem hogy mikor" - fogalmazott. Hozzátéve, hogy a csődök miatt a munkanélküliség is növekedni fog.

Elmondása szerint "a munkaerőpiaci helyzet kedvezőtlenebb annál, amit a statisztikák mutatnak". Tavaly ugyanis közel 600 ezer társadalombiztosítási járulékot fizető alkalmazott veszítette el az állását. Ehhez jön még mintegy 850 ezer kisegítő (mini-job) foglalkoztatott, akik sem munkanélküli segélyre, sem részmunkaidős foglalkoztatási támogatásra nem tarthatnak igényt. Nagy veszteség érte emellett a mintegy két és fél millió önálló dolgozót is.
https://www.augsburger-allgemeine.de/wirtschaft/Marcel-Fratzscher-Starker-Anstieg-von-Insolvenzen-wird-uns-nicht-erspart-bleiben-id58837646.html
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!