Csökkent a folyamatban lévő lakásértékesítések száma az Egyesült Államokban októberben

Gazdaság, 2020.11.30

Az Egyesült Államokban csökkent a folyamatban lévő használtlakás-értékesítések száma októberben, már a második egymást követő hónapban, mivel a kínálat szűkössége elriasztja az ingatlanpiacról a vásárlók egy részét.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) hétfőn közölte, hogy az aláírt szerződések számára alapozott index értéke 1,1 százalékkal 128,9 pontra csökkent a szeptemberi 128,9 pontról.

Elemzők havi összehasonlításban 1 százalékos emelkedést vártak a szeptemberi 2 százalékos csökkenés után.

Az előző négy hónapban folyamatosan emelkedett az index értéke, sőt, augusztusban 132,9 ponton rekordszinten járt a mutató.

Tavaly októberhez képest azonban így is 20,2 százalékkal nőtt az index, egy éve még 107,2 ponton állt az értéke.

A NAR statisztikája a folyamatban levő lakásértékesítésekről a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések számán alapul, a tényleges adásvétel általában egy-két hónappal követi a szerződéskötést.

Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza az adatokat kommentálva kiemelte, hogy bár az előző hónaphoz képest enyhén csökkent az aláírt adásvételi szerződések száma, az egy évvel korábbi szintet könnyedén túlszárnyalta. "Az ingatlanpiac még mindig dübörög, de az emelkedő árak elkezdhetik kiszorítani a vevőket" - mondta.

Történelmi mélypontra kerültek a jelzáloghitel-kamatok, de az eladásra kínált lakóingatlanok is. E tényezők kombinációja - a szűkös kínálat és az alacsony kamatok - az erős kereslettel párosulva olyan szintekre húzta fel az árakat, ami megnehezíti a vásárláshoz szükséges önrész előteremtését, különösen az első lakást vásárlók körében - figyelmeztetett Yun.

Az amerikai jelzálogkölcsönzést finanszírozó országos intézmény, a Freddie Mac statisztikája szerint a 30 éves lejáratú fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata a november 25-vel végződött héten 2,72 százalék, míg egy évvel korábban 3,68 százalék volt. A 30 éves jelzáloghitelek kamata 2018. novemberben 4,94 százalékon tetőzött. A 15 éves fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata 2,28 százalékra esett az egy évvel ezelőtti 3,15 százalékról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!