Csökkent a francia GDP az első negyedévben

Gazdaság, 2021.05.28

Az előzetes számításokban szerepelt növekedés helyett csökkent a francia hazai össztermék (GDP) az idei első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve.

A francia statisztikai hivatal (Insee) pénteken ismertetett végleges adata szerint a GDP 0,1 százalékkal csökkent az idei első három hónapban negyedéves szinten. Egy hónapja előzetes számítások alapján az Insee még 0,4 százalékos növekedésről jelentett.

Ugyancsak felülvizsgált adat szerint a tavalyi utolsó negyedévben a GDP 1,4 százalék helyett 1,5 százalékkal csökkent a harmadik negyedévhez képest.

A koronavírus hatásaitól még nem befolyásolt utolsó negyedévhez, 2019 utolsó negyedévéhez képest az idei első negyedévi GDP 4,7 százalékkal zsugorodott az Insee szerint.

Egyebek között a háztartások fogyasztása - ami a francia gazdasági növekedés hagyományos hajtóereje - 0,1 százalékkal nőtt az idei első három hónapban, de 2019 utolsó negyedévével összevetve 6,8 százalékkal csökkent.

Az első negyedévben az export 0,2 százalékkal csökkent, az import 1,1 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. 2019 utolsó három hónapjához viszonyítva az export 9,9 százalékkal, az import 6,9 százalékkal volt alacsonyabb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!