Csökkent a használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban szeptemberben

Gazdaság, 2018.10.19

Csökkent a használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban szeptemberben, immár a hatodik egymást követő hónapban.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége, a National Association of Realtors (NAR) pénteken közölte, hogy szeptemberben havi összehasonlításban 3,4 százalékkal - az utóbbi két év legerősebb ütemével - csökkent a használt lakások eladásának száma az augusztusban mért 0,2 százalékos visszaesés után. Tavaly szeptemberhez képest 4,1 százalékkal csökkent a gazdát cserélő lakások száma.

Az eladások szeptemberi ütemével számolva a teljes évben 5 millió 150 ezer lakáseladás lenne.

Elemzők 0,7 százalékos csökkenést, évesítve 5,30 milliós számot vártak az év kilencedik hónapjáról.

Szeptemberben a használt lakások mediánára éves szinten 4,2 százalékkal, 258 ezer 100 dollárra nőtt, és már a 79. egymást követő hónapban mutatott emelkedést éves összevetésben.

Az eladások szeptemberi üteme mellett 4,4 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt lakást, amelyek száma éves szinten 1,07 százalékkal, 1 millióra 880 ezerre emelkedett. Egészséges egyensúlyt hat hónap jelentene.

Az amerikai lakáspiacon a használt lakások adásvétele teszi ki a teljes forgalom nagyjából 90 százalékát.

Az emelkedő kamatok a magas árakkal és a szűkös kínálattal párosulva azt eredményezik, hogy a piacról egyre inkább kiszorulnak az olcsó lakást keresők.

A 30 éves, hagyományos, fix kamatozású jelzáloghitelek folyamatosan drágulnak: az augusztusi 4,55 százalékról szeptember végére 4,72 százalékra emelkedett az átlagkamat. A tavalyi egész évre számolva még 3,99 százalékon állt ugyanez a kamat.

Az emelkedő kamatok a magas árakkal és a szűkös kínálattal párosulva azt eredményezik, hogy a piacról egyre inkább kiszorulnak az olcsó lakást keresők és az első lakást vásárlók is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!