Csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban az euróövezetben

Gazdaság, 2019.06.05

Csökkent az euróövezet kiskereskedelmi forgalma áprilisban az előző hónaphoz képest, újabb jeleként a hazai kereslet gyengeségének.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában havi összevetésben 0,4 százalékkal csökkent, éves szinten pedig 1,5 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom, összhangban az elemzői várakozásokkal.

Márciusban havi szinten stagnált, éves összevetésben pedig 2,0 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Az Európai Unió egészében havi szinten 0,3 százalékkal csökkent, míg éves összevetésben 2,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom áprilisban. Márciusban az előző hónaphoz képest stagnált, az egy évvel korábbihoz képest pedig 2,9 százalékkal emelkedett a forgalom.

Az euróövezetben különösen erősen, 3,1 százalékkal csökkentek az online vásárlások, de jelentősen, 1,5 százalékkal esett a ruházati termékek és lábbelik forgalma is. Az unió egészében ugyancsak az internetes vásárlások csökkentek legnagyobb mértékben, 2,0 százalékkal.

Az uniós tagállamok közül havi szinten a legnagyobb mértékben Svédországban (2,4 százalék) nőtt a kiskereskedelmi forgalom, megelőzve Szlovéniát (2,0 százalék) és Máltát (1,7 százalék). A legnagyobb csökkenést Németországból jelentették (2,0 százalék), majd Portugália (1,0 százalék) és Horvátország (0,9 százalék) következik.

Magyarországon havi összevetésben 0,6 százalékkal, éves szinten pedig 7,1 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene áprilisban az Eurostat adatai szerint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!