Csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és az EU-ban áprilisban havi szinten

Gazdaság, 2022.06.03

Csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban az euróövezetben és az Európai Unióban havi összevetésben.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken azt közölte, hogy áprilisban az euróövezetben és az Európai Unióban havi szinten egyaránt 1,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom, miután márciusban az euróövezetben még 0,3 százalékos, az EU-ban 0,6 százalékos növekedést regisztráltak.

Éves összevetésben az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom növekedése a márciusi 1,6 százalékról 3,9 százalékra, az EU-ban pedig 2,8 százalékról 5 százalékra gyorsult.

Márciushoz képest Spanyolországban nőtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom áprilisban, 5,3 százalékkal. Luxembourgban 3,7 százalék, Írországban pedig 1,9 százalék volt a havi növekedés. A kiskereskedelmi forgalom havi szinten a legjelentősebben Szlovéniában csökkent, 7,7 százalékkal, továbbá Németországban 5,4 százalékkal és Lettországban 3,9 százalékkal.

Áprilisban éves bázison Szlovéniában bővült a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom, 29,6 százalékkal. A második legnagyobb növekedés Lengyelországban volt 21,1 százalékkal, majd Málta következett 17,5 százalékkal. A legjelentősebb éves csökkenés Finnországban volt, 3,4 százalékos, Luxembourgban 2,9 százalékos, illetve Belgiumban 1,9 százalékos.

Magyarországon áprilisban havi szinten 2,4 százalékkal csökkent, éves összevetésben viszont 15,8 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az Eurostat által közölt adat szerint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!