Csökkent a közép-kelet-európai régió befektetési volumene

Gazdaság, 2020.10.29

Tizenkét százalékkal csökkent a KEE (Közép- és Kelet-Európa) régió első három negyedévének befektetési volumene a tavalyi év azonos időszakához képest, ezzel elérte a 8 milliárd eurót - derült ki a Colliers International legfrissebb, The CEE (Central and Eastern Europe, CEE) Investment Scene Q1-Q3 2020 című jelentéséből.  

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott jelentés szerint a nyolcmilliárd euróból Lengyelország 50 százalékot, azaz 4 milliárd eurót jegyzett.

Annak ellenére, hogy erős maradt a befektetői érdeklődés a KKE-régióban, a teljes évre vonatkozó volumen várhatóan 10-11 milliárd euró közé esik majd, amely 20 százalékos csökkenést jelent 2019-hez képest - tették hozzá.

Közölték, hogy ismét az irodapiaci szektor dominálta 2020 első három negyedévét. A kiskereskedelmi és szállodai szektor volumene erősen zuhant, míg a logisztikai piac határozott emelkedést mutatott, további növekedésének gátját pedig mindössze a korlátozott kínálat jelenti.

Ismertették: 2020 első 9 hónapjában a nyugat-európai ingatlanalapok voltak a legaktívabbak, bár az eredményt jelentősen befolyásolta a svéd Heimstaden nevéhez köthető, 1,3 milliárd euró értékű lakóingatlan portfóliós befektetése Csehországban. A főleg cseh és magyar tőkével rendelkező, KKE régiós befektetők szintén aktívak voltak mind saját országukon belüli, mind határokon túli befektetési tranzakciókkal. Az Ázsiából - legfőképpen Szingapúrból és Dél-Koreából - származó tőke is további lehetőségeket nyújtott a régióban.

A jelentés szerint mind globálisan, mind a CEE régióban 2020-ban a gazdaságok komoly károkat szenvednek el, de 2021-től gyors fellendülésük várható. A munkanélküliségi ráta is várhatóan emelkedni fog, és ezek kombinációja nyomást gyakorol majd a kiskereskedelmi forgalomra.

A Colliers vezető diverzifikált szakmai szolgáltatási és befektetési alapkezelő társaság. A 68 országban működő több mint 15 000 vállalkozó szakember együttműködésben dolgozik, hogy szakértői tanácsadást nyújtson az ingatlantulajdonosok és befektetők számára az ingatlan értékének maximalizálása érdekében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!