Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2019.08.22

Jelentősen, a vártnál nagyobb mértékben csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, ami azt jelzi, hogy a munkaerőpiaci helyzet stabil, nem hatott rá különösebben a feldolgozóipar növekedésének lassulása és a recessziós aggodalmak sem.  

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 12 ezerrel, 209 ezerre esett az augusztus 17-én zárult héten. Elemzők enyhébb emelkedésre, 216 ezres számra számítottak.

Már a 233. egymást követő héten, 2015 márciusa óta áll 300 ezer alatt ez a szám. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag ötszázzal, 214 ezer 500-ra nőtt. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 54 ezerrel, 1 millió 674 ezerre süllyedt az augusztus 10-ével végződött héten. Már a 123. egymást követő héten, 2017 április eleje óta áll kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 750-nel, 1 millió 697 ezerre esett. Ez a szám a 120. hete áll kétmillió alatt.

Az amerikai munkaerőpiac a teljes foglalkoztatottság körüli szinten mozog továbbra is, az Egyesült Államok és a Kína közötti elkeseredett kereskedelmi háborúnak egyelőre nem volt érdemi hatása, bár tavalyhoz képest lassult a foglalkoztatottság növekedése. Júliusban a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 164 ezerrel emelkedett, a munkanélküliségi ráta pedig az előző havival megegyező 3,7 százalék lett. A munkanélküliek száma változatlan, 6,1 millió volt júliusban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!