Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2020.01.16

Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma tízezerrel, 204 ezerre süllyedt a január 11-én zárult héten. Elemzők emelkedést, 216 ezres értéket vártak.

Már közel öt éve, 2015 márciusa óta áll 300 ezer alatt ez a szám. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 7750-nel, 216 ezer 250-re süllyedt. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 37 ezerrel, 1 millió 767 ezerre esett a január 4-ével végződött héten. Közel három éve, 2017 április eleje óta áll kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag viszont 10 500-zal, 1 millió 755 ezer 500-ra nőtt. Ez a szám is közel három éve áll kétmillió alatt.

Az utóbbi hetekben az év végi ünnepek miatt változékonyan alakult az első alkalommal benyújtott kérelmek száma. November végén 203 ezren állt az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma, december elején viszont 252 ezerre ugrott. Viszont az utóbbi öt hét mindegyikében csökkenést mértek, így a múlt hét végére novemberi szintre süllyedt vissza a kérelmek száma.

December végén, január elején elbocsátások voltak a feldolgozóiparban, a fuvarozásban és raktározásban, az építőiparban, az oktatásban, valamint a szálloda- és vendéglátóiparban. Az elbocsátások és a kiterjedt munkaerőhiány együttes jelenléte magyarázhatja, hogy kevésbé nőtt a foglalkoztatottság decemberben mint az előző hónapban. A novemberi 256 ezer után decemberben 145 ezerrel bővült a foglalkoztatottak száma, miközben a munkanélküliségi ráta közel 50 éves mélyponton, 3,5 százalékon maradt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!