Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten

Gazdaság, 2021.09.09

A járvány kirobbanása óta a legalacsonyabb szintekre csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma a múlt héten.

A munkaügyi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 310 ezerre, tavaly március 14-e óta legalacsonyabbra süllyedt a szeptember 4-ével zárult héten, ami 35 ezerrel kevesebb az egy héttel korábbi 345 ezres értéknél.

Elemzők kevésbé csökkenő adatra, 335 ezres értékre számítottak.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 16 ezer 750-nel, 339 ezer 500-ra, szintén tavaly március 14-e óta legalacsonyabb értékre mérséklődött a múlt héten.

Az augusztus 28-ával végződött héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 22 ezerrel, tavaly március 14-i mélypontra, 2 millió 783 ezerre csökkent.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 29 ezerrel, 2 millió 840 ezer 250-re mérséklődött, ami tavaly március 21. óta a legalacsonyabb szintet jelenti.

Nagyjából 11 millió 930 ezer ember részesült valamilyen típusú munkanélküliségi támogatásban az augusztus 21-ével zárult héten, több mint 255 ezerrel kevesebben, mint egy héttel korábban.

A koronavírus-járvány visszaszorításával párhuzamosan újrainduló gazdaságban a munkaerőpiaci helyzet folyamatosan javul, de akadályozza a gyorsabb munkahelyteremtést, hogy nincs elég ember, aki hajlandó dolgozni.

Múlt héten közölt adat szerint augusztusban a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 235 ezerrel emelkedett, miközben elemzők 750 ezres bővülésre számítottak. A munkanélküliségi ráta a júliusi 5,4 százalékról 5,2 százalékra mérséklődött augusztusban, amikor a munkanélküliek száma 8,38 millió volt, 318 ezerrel csökkent júliushoz képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!