Csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben és az EU-ban márciusban

Gazdaság, 2021.04.30

Elemzők által várt növekedés helyett csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben márciusban, és az EU egészében is visszaesést regisztráltak.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken azt közölte, hogy az euróövezetben a márciusi munkanélküliségi ráta 8,1 százalékra csökkent a februári 8,2 százalékról szezonálisan kiigazítva. Elemzők azzal számoltak, hogy a mutató 8,3 százalékra nő.

Egy éve márciusban 7,1 százalék volt a ráta.

Az euróövezetben a munkanélküliek száma 13 millió 166 ezerrel esett a februári 13 millió 375 ezerről.

Az Európai Unióban a februári 7,4 százalékról 7,3 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta márciusban, amikor a munkanélküliek száma 15 millió 520 ezer volt, 237 ezerrel kevesebb februárral összevetve.

Tavaly márciusban 6,4 százalék volt a munkanélküliség az EU-ban.

Márciusban az uniós tagállamok közül a legmagasabb munkanélküliség Spanyolországban volt, 15,3 százalékkal, ami azonban csökkenés a februári 15,5 százalékhoz képest. A legalacsonyabb munkanélküliségi rátát Lengyelországban mérték, 3,1 százalékkal.

Az Eurostat honlapján az szerepel, hogy Magyarországon a munkanélküliségi ráta a februári 4,5 százalékról 3,9 százalékra esett márciusban, a munkanélküliek száma 187 ezerre süllyedt a februári 214 ezerről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!