Csökkent a Siemens negyedéves nyeresége

Gazdaság, 2019.08.01

Kedvezőtlenebbé vált üzleti környezetben magasabb forgalom mellett csökkent a német Siemens AG gépipari és fejlett technológiai konszern negyedéves működési eredménye és nyeresége a cég honlapján csütörtökön közzétett beszámoló szerint.

A Siemens a júniussal zárult harmadik pénzügyi negyedévében 21,275 milliárd euró, az egy évvel korábbinál négy százalékkal magasabb értékesítési árbevétel mellett 12 százalékkal kisebb, 1,935 milliárd euró működési eredményt ért el. A konszern bevételarányos jövedelmezősége 9,6 százalékra romlott 11,3 százalékról.

A Siemens negyedéves nyeresége hat százalékkal 1,137 milliárd euróra csökkent 1,210 milliárd euróról. Az egy részvényre jutó nyereség 1,28 euróra csökkent 1,36 euróról. Piaci elemzők 1,18 milliárd eurós nyereséget vártak a Siemenstől a harmadik pénzügyi negyedévére.

A nyereség romlása elsősorban az autóipari és gépipari üzletág romló teljesítményének tudható be. Az gyáripari automatizálási berendezések megrendelései és az üzletág forgalma egyaránt csökkent az európai és amerikai feldolgozóipari beruházási aktivitás gyengülése miatt.

A bevétel növekedése elsősorban a konszern tőzsdén jegyzett leányvállalatai, a Siemens Gamesa (23 százalék) és a Siemens Healthineers (8 százalék) cégeknek volt köszönhető.

A megrendelés-állomány a Siemens Gamesa és Siemens Mobility cégeknek köszönhetően nyolc százalékkal 24,514 milliárd euróra növekedett. A Gamesa megrendelés-állománya 42 százalékkal 4,666 milliárd euróra nőtt. A cég 2,3 milliárd eurós tengeri szélerőmű-park megrendelést kapott Tajvanon és 1,3 milliárd eurósat Nagy-Britanniában. A Mobility megrendelés-állománya 19 százalékkal 2,996 milliárd euróra nőtt. A cég 1,2 milliárd eurós gyorsvasút projekt megrendelést kapott Oroszországban.

Joe Kaeser, a Siemens AG elnök-vezérigazgatója a negyedéves beszámoló alkalmából a romló világgazdasági környezet ellenére is megerősítette a konszern korábban lefektetett éves tervét. Eszerint a konszern bevételarányos jövedelmezősége az év egészében a 11,0-12,0 százalékos cél alsó felében alakulhat a növekvő geopolitikai kockázatok függvényében, az egy részvényre jutó nyereség pedig egyszeri tételek nélkül 6,30 és 7,00 euró között lesz.

A Siemens részvénye a vártnál kisebb negyedéves nyereség hatására közel öt százalékkal gyengült csütörtökön a frankfurti tőzsdén. https://www.siemens.com/investor/pool/en/investor_relations/financial_publications/speeches_and_presentations/q32019/2019-q3-earnings-release-e.pdf
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!